Eğitim Öğretim İle İlgili Yazılar, Belgeler, Çalışmalar > Rehberlik Köşesi İle İlgili Belgeler, Araştırmalar, Yazılar > Ders Çalışma, Ödev Yapma, Etkili ve Verimli Ders Çalışma Yöntemleri, Teknikleri

ZAMANI VERİMLİ VE ETKİLİ KULLANMANIN YOLLARI (2) (DERSE ÇALIŞMA, ÖDEV YAPMA) (REHBERLİK KÖŞESİ, REHBERLİK ZAMANI, REHBERLİK SERVİSİ)

 

Kendine bir program yapman ve hayatını belirli bir düzene sokman yaşamanı ve çalışmanı kolaylaştıracaktır. Neye ne kadar zaman ayırman gerektiğini belirlediğinde, senin için nelerin öncelikli olduğunu da belirlemiş olacaksın. Tabiki hayatında bir çok önemli nokta var ama bazı şeylere sadece çalışarak ulaşabilirsin.

 

Örneğin; iyi bir lisede ve üniversitede okuyup başarılı bir işte çalışmak istiyorsan, önceliklerinin arasında ders çalışmak mutlaka ilk sıralarda olmalı.

 

Unutma ki doğru bir zaman planlaması ile yapmak istediğin her şeyi yapabilirsin. Bu dünyada yaşayan bütün insanların bir günü 24 saat. Ve insanlar tüm başarılarını, günlerini iyi planlayarak kazanıyorlar. Başarılı olmak için sadece ders çalışmak yeterli olmayacaktır. Kendine dinlenmek, ihtiyaçlarını gidermek ve tabiki eğlenmek için de zaman ayırmalısın ki çalışmak bir süre sonra sıkıcı ve katlanılmaz bir hal almasın.

 

Ne dersin, doğru zaman planlaması yapabilmek için okula gittiğin bir gün düşünelim mi? Sabah kalktın, kahvaltını yaptın ve okula gittin. Öğleden sonra saat 13:30 civarı eve geldin. Saat 14:30’a kadar güzel bir yemek ve dinlenmenin ardından ders çalışmaya başlayabilirmişsin gibi görünüyor.

 

40 veya 50 dakikalık bir çalışmanın ardından kendine 10 dakika mola vermen hem zihnini hem de bedenini dinlendirecektir. Sonrasında yeni bir ders için tekrar masanın başına oturabilirsin.

 

İkinci dersin ardından artık kendine daha uzun bir zaman dilimi ayırabilirsin. Spor, televizyon, kitap okuma ve tabiki akşam yemeği. 4,5 – 5 saatlik bu arayı günlük bütün ihtiyaçların için rahatlıkla kullanabilirsin. Saat 21:00 tekrar derse dönmek için uygun bir zaman gibi görünüyor.

 

Gördüğün gibi 24 saatlik bir zaman diliminde sadece 3 saat ders çalışıyorsun. Ama bu düzen sayesinde bu 3 saat, daha önce çalıştığın saatlerce dersten çok daha faydalı olacaktır.

 

İstersen şimdi de okula gitmediğin bir gün için örnek bir program hazırlayalım sana. Bugün okul yok ve sanırım birkaç saat daha fazla uyumanın kimseye bir zararı yok. 8:30 gibi kalktın ve güzel bir kahvaltının ardından 9:30, ders çalışmak için uygun bir zaman, sen ne dersin? Her zaman olduğu gibi 50 dakikalık bir çalışma ve ardından 10 dakika mola. 50 dakikalık bir ders daha ve ardından spor, arkadaşlarla buluşma, televizyon, bilgisayar…

 

Seçenekler önünde istediğini yapabilirsin. Saat 20:00’de akşam yemeğini yedikten ve kitap okuduktan sonra saat 21:00, ders çalışmaya yeniden başlamak için oldukça uygun bir zaman.

 

Gördüğün gibi hafta sonlarını da günde sadece 3 saat ama düzenli bir şekilde çalışarak geçirebilirsin. Belli bir programa bağlı kalmak sana çok sıkıcı görünebilir. Ama göreceksin ki ders çalıştığın zaman dilimi televizyon seyrettiğin, bilgisayar oynadığın, arkadaşlarınla buluştuğun zaman dilimlerinden kısa olmasına rağmen çok daha verimli geçti.

 

Gün içindeki planlarını yaptın ve senin için önemli olan her şeye vakit ayırabildin. Böyle bir programla başarısız olman imkansız gibi görünüyor ama bu konuda sana birkaç küçük hatırlatmamız daha var.

 

- Ders aralarında verdiğin küçük aralarda televizyonu açma. Çünkü televizyonu sadece 10 dakikalığına seyretmen imkansız. Televizyonu açmak için gösterdiğimiz azmi kapamak için gösterebilmemiz oldukça zor.

 

- Yine bu süreç içinde uzun telefon görüşmeleri yapma. Çünkü zamanın telefonda nasıl geçtiğini anlamayabilirsin. Ya da ders çalışmaya başlasan bile aklın yaptığın konuşmada kalabilir.

 

- Televizyonu açmak ya da telefonla konuşmak yerine bu küçük aralarda pencereyi açarak hava almayı deneyebilirsin.

 

- Mümkün olduğu kadar çalışma programına uymaya çalış. Tabiki bazen küçük değişiklikler yapabilirsin. Örneğin; ders çalışman gereken saatte televizyonda çok güzel bir film seyrettiysen, televizyon seyredeceğin zamanda da ders çalışmalısın.

 

- Ne olursa olsun gün sonunda çalıştığın dersleri, zihninden de olsa, tekrar etmeyi unutma. Tekrar etmek senin yapacağın özel bir çalışma değil, çalışma programının bir parçasıdır.


DERS ÇALIŞMA, ÖDEV YAPMA YÖNTEM VE TEKNİKLERİ
SAYFASINA GERİ DÖNMEK İÇİN

>>>TIKLAYIN<<<

REHBERLİK KÖŞESİ BELGELER, ARAŞTIRMALAR, YAZILAR
SAYFASINI GÖRMEK İSTERSENİZ

>>>TIKLAYIN<<<

EĞİTİM ÖĞRETİM İLE İLGİLİ BELGELER ” SAYFASINA GERİ DÖNMEK İÇİN

>>>TIKLAYIN<<<

EKLEMEK İSTEDİKLERİNİZ VARSA AŞAĞIDAKİ "Yorum Yaz" kısmına ekleyebilirsiniz.


Yorumlar (HenüzYorumYapılmamış)

.

>>>YORUM YAZ<<<
Not: Yorum Yaz Bölümünden Yazılar Da Gönderebilirsiniz. Yazıyı belgenizden kopyalayıp
aşağıdaki
Yorumunuz Kutucuğu'na yapıştırmanız yeterli...

 Adınız:
 Yorumunuz :


Yorumunuzda Silmek istediğiniz kelime veya cümle varsa kelimeyi fare ile seçin
ve
delete tuşuna basın...

 


Eklediğiniz yorumlar/yazılar onaylandıktan sonra siteye eklenecektir.

 E Mail
(Zorunlu Değil):