Eğitim Öğretim İle İlgili Yazılar, Belgeler, Çalışmalar > Rehberlik Köşesi İle İlgili Belgeler, Araştırmalar, Yazılar > Okuma Alışkanlığı Kazandırma

OKUMA ALIŞKANLIĞI KAZANMASI İÇİN NELER YAPABİLİRİM (OKUMA ALIŞKANLIĞI KAZANDIRMA) (REHBERLİK KÖŞESİ, REHBERLİK ZAMANI, REHBERLİK SERVİSİ)

 

Eğer Çocuğunuz Küçükse...

 

=> Çocuğunuzu, O’nun okumanızı istediği hikâyeyi okurken kucağınıza oturtun. Eğer o an için yanınızda bir kitap yoksa diğer okuma materyallerini kulanın - tebrik kartları, kataloglar, gazeteler, dergiler, alışveriş listesi. Çocuğunuz yazılı materyalin önemli olduğunu hissettikçe okumaya yönelik pozitif tutum geliştirecektir.

 

=> Hikâyeyi okumaya başlamadan önce çocuğunuzun resimlere bakmasına ve hikâyeyi tahmin etmesine olanak tanıyın. Sıklıkla okumayı kesip bundan sonra ne olacağını ya da belirli bir karakterin ne yapacağını tahmin etmesini isteyin. Bu onun, hikâyelerin olası birden fazla sonlarının olabileceğini anlamasına yardımcı olur ve iyi okuyucular hikâyeyi okurken sonunu tahmin ederek okumaya devam ederler.

 

=> Yüksek sesle okurken bazı cümlelerin son kelime ya da kelimelerini veya deyimleri boş bırakın. Çocuğunuz oraya ne geleceğini sezinlemeyi ve boşlukları doldurmayı öğrenecektir. Bu davranışı " Okumak eğlenceli değil mi ?" veya " Çok iyi bir okuyucusun! " gibi sözlerle kuvvetlendirin. Daha gerçekten "okuyamasa da" , bu onun kendisini okuyor gibi hissetmesine ve okumayı hoş ve pozitif olarak algılamasına yol açacaktır.

 

=> Hikâyeyi okumayı bitirdikten hemen sonra onun size geri "okumasını " isteyin. İstekli bir şekilde dinleyin ve tam tamına olup olmamasına önem vermeyin. Büyük bir olasılıkla sizin mimiklerinizi ve sesinizi taklit ettiğinin farkına varacaksınız ki tam olarak ta onun yapması gereken şey budur. Çabasını yüreklendirin : " Çok iyi bir okuyucusun !", " Bana okumandan çok hoşlandım.", " Okumayı öğrenmek için kendine yardımcı olmaya çalışmandan dolayı seninle gurur duyuyorum."

 

 

Tüm Yaşlar İçin...

 

=> Çocuğunuzla birlikte her gün okuyun. Eğer mümkünse her günün sonunda 10-15 dk. Onunla bir kitap paylaşın. Bu onunla yakınlaşmanın ve onun okumasını geliştirmenin muhteşem bir yoludur.

 

=> Arada sırada onunla birlikte kütüphane ziyaretleri yapın. Çocuğunuza ona özel bir kütüphane kartı alın. Kütüphaneciden her ikinize aradığınız bilgiyi bilgisayardan nasıl bulabileceğinizi göstermesini isteyin. Nereye bakacağınızı bildikten sonra aradığınızı ne kadar kolay bulabileceğiniz ikinizi de şaşırtacaktır.

 

=> Çocuğunuz size okurken kararsız kaldığı kelimeleri ona söylemek için acele etmeyin. O boşluğa uygun olabilecek kelimeleri (bilgi yelpazesi.net) düşünebilmesi için ona bolca zaman verin." Doğru" kelime için savaş vermektense anlamlı başka bir kelimeyi bulması onun için daha iyi olacaktır.

 

=> Eğer okurken sizden yardım isterse, şöyle diyebilirsiniz, " Gel resme bakıp kelimenin ne olabileceğini tahmine çalışalım." Ya da " Şimdilik bu kelimeyi atla ve cümleyi sonuna kadar oku. Sonra geri dön ve kelimenin ne olduğunun çözmeye çalış." Veya basitçe kelimeyi söyleyebilirsiniz. Okumayı öğrenmenin ilk aşamasında çocuğunuzun kelimeleri tam olarak doğru söylemesini beklemeyin. Bu onda genel anlamda okumaya yönelik negatif bir tutum geliştirmesine neden olabilir.


OKUMA ALIŞKANLIĞI KAZANDIRMA
SAYFASINA GERİ DÖNMEK İÇİN

>>>TIKLAYIN<<<

REHBERLİK KÖŞESİ BELGELER, ARAŞTIRMALAR, YAZILAR
SAYFASINI GÖRMEK İSTERSENİZ

>>>TIKLAYIN<<<

EĞİTİM ÖĞRETİM İLE İLGİLİ BELGELER ” SAYFASINA GERİ DÖNMEK İÇİN

>>>TIKLAYIN<<<

EKLEMEK İSTEDİKLERİNİZ VARSA AŞAĞIDAKİ "Yorum Yaz" kısmına ekleyebilirsiniz.


Yorumlar (HenüzYorumYapılmamış)

.

>>>YORUM YAZ<<<
Not: Yorum Yaz Bölümünden Yazılar Da Gönderebilirsiniz. Yazıyı belgenizden kopyalayıp
aşağıdaki
Yorumunuz Kutucuğu'na yapıştırmanız yeterli...

 Adınız:
 Yorumunuz :


Yorumunuzda Silmek istediğiniz kelime veya cümle varsa kelimeyi fare ile seçin
ve
delete tuşuna basın...

 


Eklediğiniz yorumlar/yazılar onaylandıktan sonra siteye eklenecektir.

 E Mail
(Zorunlu Değil):