|
SAĞLIK
AÇ KALMANIN VÜCUDA VERDİĞİ ZARARLAR NELERDİR?
Aç Kalmanın Vücuda Verdiği Başlıca Zararlar Nelerdir?
Her şeyin başı sağlıktır. İnsan, hayatını sağlıklı devam ettirebilmek için beslenmede her zaman dengeli olmalıdır. Kimi zaman günün yoğun temposundan olsa gerek kimi zaman da bilinçsiz diyetler neticesinde uzun süre aç kalmak birçok sağlık sorununa davetiye çıkarır. Tıka basa yemek, vücudun ihtiyacından fazla kalori almak, vücut sağlığı açısından nasıl ciddi riskler içeriyor ise vücudu gerekli olan besinlerden mahrum bırakmak da aynı şekilde zararlıdır.
Aç kalmak, sindirim sistemi hastalıkları başta olmak üzere vücutta ciddi sorunlara, hastalıklara ve bazı hastalıkların tetiklenmesine sebep olur. Uzun süre aç kalmak, şeker hastası olanlar kişilerde el ve ayak titremesine ve gözlerde bulanık görmeye neden olur. Uzun süreli açlık, şeker hastaları için en tehlikeli durumlardan biri olan şeker komasına dahi neden olabilecek bir durumdur.
Uzun süre aç kalmanın vücut için başlıca zararları şunlardır:
Bağışıklık Sistemi Güçsüzleşir
Bağışıklık sistemi, hastalıklara karşı savunma mekanizmasını oluşturan, patojenleri ve tümör hücrelerini teşhis edip bunları yok eden, vücudu mevcut yabancı ve zararlı maddelerden, hastalıklardan koruyan bir savunma sistemidir. Uzun süre aç kalmada insan vücudu herhangi bir vitamin veya mineral almadığı için bağışıklık sistemi aşırı derecede zayıf düşer. Sistem, vücudu etkileyecek hastalık ve virüslere karşı koyamaz bir duruma gelir. Uzun süre aç kalmada vücut belli bir süre mevcut enerji kaynaklarını kullanır. Bu süre fazla uzadığında vücut tüketeceği bir şey bulamadığı için bağışıklık sistemi görevini yapamaz bir duruma gelir. Bu da vücudu savunmasız bırakıp vücudu saldırılara karşı açık hale getirir.
Kas Kaybına Neden Olur
Çeşitli nedenlere bağlı olarak vücudun katabolik faza geçmesi (enerjice zengin ve büyük moleküllü moleküllerin kendinden daha küçük moleküllere parçalanması işlem süreci) ve vücudun kas kütlesini metabolizma etmesi neticesinde kas yapısının ağırlığının azalması durumu kas kaybı olarak adlandırılır. Vücut, uzun süren aç kaldığı zamanlarda glikoz deposunu tüketmeye başlar. Bunlar tükendikten sonra vücut bu sefer de proteinleri kullanmaya başlar. Proteinlerin kullanılması veya doğal olarak protein kaybı, vücutta kas kaybına yol açar ve kaslar zamanla incelmeye başlar.
Bilişsel İşlev Bozukluklarına Neden Olur
Glikozun depolanmış hali olan glikojen, enerjinin önemli bir kısmını beyni beslemek için kullanır. Uzun süre vücudun aç kalması vücutta bazı şeylerin tükenmesi anlamına gelir. En başta da bilişsel işlevler için hayati önemde olan glikoz tükenmeye başlar. Beyin bu kez ihtiyacı olan enerjiyi keton maddesinden almaya başlar. Proteinleri parçalama yoluna başvurur. Bu da bilişsel işlevler anlamında ciddi sorunların başlangıcı olur. Bu, vücut için de çeşitli olumsuzluklar içerir.
Dikkat Dağınıklığına Neden Olur
Beyin, düzgün çalışabilmek amacıyla sadece doğru miktarda glikoza ihtiyaç duyar. Glikoz problemleri hafızayı, heyecanı, ruh halini, dikkati ve konsantrasyonu olumsuz şekilde etkiler. Glikoz, beyin için çok hayati bir önem taşır. Yeteri kadar karbonhidrat alınmadığı ve kan glikoz seviyesinin ciddi bir şekilde azaldığı durumlarda zihinsel yorgunluk ortaya çıkar. Bir süre sonra önemli bir sağlık sorunu olan odaklanamama dediğimiz dikkat eksikliği oluşur. Bunun sonucunda birey, normal hayat işlevlerine tam olarak konsantre olmaz. Bu da anlamsal sorunlara dolayısıyla ciddi iş gücü kaybına zemin oluşturur.
Mide Problemleri Yaşanır
Mide, yiyeceklerin kimyasal anlamda ve fiziksel olarak parçalandığı sindirim sisteminin en geniş kısmıdır. Mide, içini örten örtülü dokudan sindirim sıvıları salgılanır. Alınan besinleri geçici bir süre depolayan mide, uzun süre besin alamadığı zaman proteinlerin kimyasal sindirimi ve kasılıp gevşeme hareketleri ile besinlerin mekanik sindirimini gerçekleştirmekte zorlanır. Asidik ortamı sayesinde doğal bağışıklık sağlayıp bazı mikroorganizmaları yok eden mide için yeteri ve dengeli beslenme oldukça önemlidir. Midedeki farklı ağrılar, mide bulantısı ve kasılması da daha çok beslenme kaynaklıdır. Kısacası midenin düzgün bir şekilde görev yapması için gerekli besinleri zamanında ve yeterince alması gerekir.
Kan Basıncı Olumsuz Etkilenir
Aç kalmak, kan basıncının düşmesine dolayısıyla tansiyon düşüklüğüne sebep olabilir. Daha uzun süreçte kalıcı ve daha olumsuz sonuçlar ortaya çıkar. Ani bayılmalara ve bunun neticesinde ciddi travmalara sebep olabilir.
Vücutta Yorgunluk Baş Gösterir
Bireyin iş yaparken fiziksel veya psikolojik anlamda yeterli enerjiyi bulamadığı durumlara yorgunluk denir. Halsizlik ve yorgunluk, bir kişinin günlük işlerini yaparken kendini yorgun ve yetersiz hissetmesi olarak da tanımlanabilir. Beslenme; vücut sağlığını korumak için vücudun gereksinimi olan besin öğelerini yeterli miktarda ve uygun zamanda almaktır. Sağlıklı bir yaşam için besinlerin dengeli ve yeterli miktarda tüketilmesi gerekir. Vücudun esas gereksinimi enerji içindir. Çünkü bütün metabolik sentezler enerjiye gereksinim gösteren önemli süreçlerdir. Uzun süre aç kalmak veya yetersiz beslenme vücutta yorgunluğa sebep olur.
Ellerde Titreme Görülür
İstemsiz ve ritmik bir kas hareketi olan el titremesi yer yer birçok kişinin yaşadığı bir durumdur. İleride birçok önemli hastalığın işareti de sayılan el titremesinin oluşma nedenlerinden biri de çok uzun süre aç kalma sonucu vücudun güçsüz bir duruma ve bitkin düşmesidir. Vücudun uzun süre besin almaması tansiyon düşüklüğüne yol açtığı için bu da el titremesine bir neden oluşturur. Kısacası azı karar çoğu zarar olan besinleri yeterli derecede ve dengeli tüketmek gerekir. Bu durum da dengeli beslenme olarak adlandırılır.
Baş Ağrısı ve Baş Dönmesine Neden Olur
Baş ağrısı, başın belli bir bölümünde zonklayıcı, sıkıştırıcı ve belirgin şekilde meydana gelen rahatsızlık veren önemli bir durum olarak bilinir. Bazen yavaş yavaş bazen de ansızın bir şekilde ortaya çıkan baş ağrısı hayatın akışı için birçok olumsuzluğu içerir. Uzun süre aç kalmak, bu ağrının daha uzun süreli olmasına sebep olur. Bu düzensizlik tansiyonun birden düşmesine bu da baş ağrısına sebep olabilir. Dahası migreni dahi tetikleyebilir.
Kişinin var olmayan bir hareketi varmış gibi hissetmesi, kendisinin ya da çevresindeki nesnelerin hareket ettiğini düşünmesi, çevresine göre dengesini sağlayamaması olan baş dönmesi de uzun süre aç kalmanın yol açtığı önemli sağlık sorunlarından biridir.
Bağırsak Problemleri Ortaya Çıkar
Vücudun gıdadan besinlerin çıkarımından ve emiliminden sorumlu olan kısmı bağırsaklardır. Bağırsaklar, bu besinlerin kana girmesini sağlar. Mide de gıda moleküllerini besinlere parçalar. Çok uzun süre aç kalmak, sindirim sisteminin istenildiği gibi çalışmamasına sebep olur. Bu da sinir ve kasların çalışmasında hassaslaşmaya yol açtığı için birçok bağırsak problemini beraberinde getirir.
Unutmayalım ki sağlık her zaman varlıktan yeğdir. Sağlık olsun!
"EĞİTİM ÖĞRETİM İLE İLGİLİ BELGELER
" SAYFASINI GÖRMEK İÇİN
>>>TIKLAYIN<<<
>>>YORUM YAZ<<<