SAĞLIK

 

AĞIZ KOKUSU NASIL GEÇER?

 

Ağız Kokusu Nasıl Geçer?

Ağız kokusu, sosyal hayatta önemli bir engel teşkil eden oldukça can sıkıcı bir durumdur. Ağız kokusu, insanı birçok ortamda oldukça zor durumda bırakır. İnsanların bizden uzaklaşmasına yol açacak kadar önemli bir problem olup hem özel yaşamı hem de sosyal yaşamı çok olumsuz bir şekilde etkiler.

Ağız kokusunda diş çürükleri ve diş eti hastalıkları akla gelen ilk nedenler olsa da ağız kokusu çok farklı nedenlerden kaynaklanabilir. Ağız kokusunun yüzde 90'ı ağız içindeki mevcut problemlerden kaynaklanır. Sarımsak, soğan ve baharatlar başta olmak üzere tüketilen birtakım besinler, sindirim kanalında biriken birtakım gazlar, ağızdaki çeşitli protezler, sigara kullanımı, ağızdaki önemli farklı birtakım yaralar, ağız kuruluğu, diş bakımının yeterince yapılmaması ağızda koku yapan en önemli ve en yaygın nedenlerdir.

Ağız kokusunu oluşturan asıl neden ise bakterilerdir. Diş eti, diş araları bakteriler için çok uygun yerleşim yerleridir. Ağızdaki asidik şartlar da bunu oldukça kolaylaştırır. Sinüzit, tonsilit, geniz akıntısı, reflü, bronşit, diyabet, kullanılan bazı ilaçlar, yanlış diyet uygulamaları, kafein, alkol, böbrek yetmezliği, karaciğer yetmezliği, ağızdaki enfeksiyonlar ağız kokusu yapan diğer bazı önemli nedenlerdir. Ağız kokusunu gidermek için özellikle ve öncelikle bir diş hekimine başvurmak gerekir.

 

Ağız Kokusunu Gidermenin Başlıca Yöntemleri Şunlardır:

 

Sakız Çiğnemek

Tükürük akış hızını artırmak, ağız kokusunu gidermenin en etkili olan yöntemlerinden biridir. İçinde yemek parçacıklarını yerinden söküp mideye gönderecek güçlü enzimler, güçlü bakteri öldürücü özellikli antibiyotikler yer alır. Gece, tükürük salgısı azaldığı için bakteriler yemek parçacıklarını kullanıp sabah kötü bir ağız kokusu ile uyanmamıza neden olur. Tükürük akış hızını artırmanın en basit yolu uygun olan sakızların çiğnenmesidir. Özellikle diş çürüklerine neden olmayan ve şeker içermeyen sakızları çiğnemek tükürük salgısının önemli miktarda artmasını sağlar. Bu da ağızda hoş ve ferah bir kokunun oluşmasını sağlar.

  

Bol Su İçmek

Su, vücutta mevcut olan besin maddelerini hücrelere taşır, hücrelerdeki atıkları alır, vücut ısısını dengeler ve kan dolaşımını önemli oranda sağlar. Ağızdaki kötü kokunun nedenlerinin başında yer alan böbrek yetmezliğinin oluşmaması için böbrekleri etkili bir şekilde besler. Su, böbreklerdeki zararlı maddelerin vücuttan atılmasını da sağlar. Yeterli su tüketimi, idrar yolları enfeksiyonlarını da önler. Ağız kuruluğu da ağız kokusuna neden olduğu için bol su içmek ağız kuruluğunu ortadan kaldırıp tükürük salgısını önemli miktarda artırır.

Ağız Gargarası Kullanmak

Ağız bakım suyu olarak da adlandırılan ağız gargarası, ağızda tutulan veya ağız çevresi ile yıkanarak, perioral kasların azaltılması veya başın hareket ettirilmesi ile oluşan sıvı olan bir maddeye verilen addır. Sarımsak, soğan gibi ağız kokusuna neden olan besinler tüketildikten hemen sonra, kokuyu iyice bastırmak için ağzı, ağız bakım suyu ile iyice çalkalamak gerekir. Dişlerdeki plaktan oluşan bakteri birikiminden dolayı oluşan ağız kokusunu gidermek için de ağız gargarası oldukça önemlidir.

Süt İçmek

Süt, içinde yüksek kaliteli protein, birçok besleyici bileşen içeren kolay ulaşılabilir çok önemli bir besin kaynağıdır. Süt, içerdiği kalsiyum sayesinde vücudumuz için oldukça yararlı olan bir besindir. Sütte bulunan kalsiyum, fosfor, amino asitler ve yağ asitleri ağzı temizleyip ağızda etkili bir ferahlık sağlar. Kısacası birçok şeye önemli faydalar içeren süt, ağızdaki kokunun giderilmesinde de son derece etkilidir.

Maydanoz

Antioksidan içeriği yoğun olan maydanoz yeşilimsi ve özel bir kokuya sahip olan yaprakları sayesinde başta sarımsak ve soğan olmak üzere birçok etkili olan kokuyu giderir. Kelle paça yenilen yerlerde soğanın yanında maydanoz servis etmelerinin sebebi o yeşilimsi yapraklarında mevcut olan özel kokudur.

Dişleri Fırçalamak

Dişleri iyice fırçalamak, rahatsız edici kokuya neden olan yiyecek parçacıklarını, diş ve diş etlerindeki yapışkan bakteri tabakasını dişlerden uzaklaştırır. Dişleri düzenli fırçalamak, ağzın kokusunu değiştirir ve ağzın daha iyi kokmasını sağlar. Diş etleri ve dilin de bu esnada fırçalanması da oldukça önemlidir. Özellikle soğan, sarımsak gibi besinler tüketildikten ve sigara kullanımından sonra dişleri fırçalarsak ferah ve hoş bir nefese kavuşuruz. Antibakteriyel özelliklere sahip olan diş macunlarının kötü kokuları azalttığı da bilinmektedir.

Diş İpi Kullanmak

Diş ipi, diş fırçasının ulaşamadığı diş ara yüzleri ve sabit protezlerin gövde kısımlarının dişetine bakan kısımlarının temizlenmesini sağlayan çok önemli bir araçtır. Dişeti çizgisinin altındaki ve dişler arasındaki yerlerdeki plak yiyecek artıkları diş ipi ile çıkarılabilir. Hızlı bakteri oluşumunun en önemli nedeni olan bu plak yiyecekleri, kırıntıları temizlemek ağızdaki kötü kokuyu önler ve kötü nefesi de kontrol eder. Diş ipinin temiz ve hijyenik olanı kullanılır ise çok daha iyi sonuçlar elde edilir.

  

Sigara İçmemek

Sigara içmek, halitozis denilen oldukça rahatsız edici kötü ağız kokusuna sebep olur. Sigara içen kişilerde diş bakteri plağı gelişimi artar ve zamanla dişeti problemleri, tat duyusunda azalma ve ağızda yer yer önemli iltihaplanmalar olur. Bu da ağız kokusuna sebep olur. Yine sigara içmek ağız kuruluğuna neden olduğu için ağız kokusu ortaya çıkar.

 

Ağız Kuruluğunu Gidermek

Ağız kurulukları ağız içinde mevcut tükürük salgılamasının işlevinin azalması ile ortaya çıkar. Ağız içindeki tükürük salgılarının azalması ile de nemsiz olan bir zemin oluşur. Nemsiz ağızda da kuruluk oluşur. Bu da oldukça kötü ve rahatsız edici bir durum olan ağız kokusuna neden olur. Bol bol su içmek, şekersiz sakızları çiğnemek ağzı nemlendirip tükürük salgısını artıracağı için ağız kuruluğunu önleyip bundan kaynaklanan ağız kokusunu da önemli oranda giderir.

 

Aç Kalmamak

Aç kalmak, sindirim sistemi başta olmak üzere vücutta çok ciddi sağlık sorunlarına, hastalıklara ve bazı hastalıkların tetiklenmesine neden olur. Alınan besinleri geçici olarak depolayan mide, uzun süre besin alamadığı zaman proteinlerin kimyasal sindirimi ve kasılıp gevşeme hareketleri ile besinlerin mekanik sindirimini gerçekleştirmekte oldukça zorlanır. Bu da mide rahatsızlıklarına dolayısıyla kötü ağız kokusuna sebep olur. 

Çürük Dişleri Tedavi Etmek

Ağızdaki bakteriler ile besinlerden gelen asitlerin birleşmesi neticesinde asitler diş minesine zarar verir ve dişin sert yüzeyini iyice aşındırır. Böylece ağızda kötü ve hoş olmayan bir kokuya neden olan diş çürükleri ortaya çıkar. Dişleri tedavi etmek amacıyla zaman geçirilmeksizin diş hekimine başvurmak gerekir. Böylece ağız kokusunun en önemli nedeni olan diş çürüklerinden de kurtulmuş oluruz. Ferah ve hoş bir nefese kavuşuruz.

Nane

Kalsiyum, magnezyum ve bol potasyum içeren nane, zengin kokulu yapraklara sahiptir. Taze nane yaprağı çiğnemek nefesi ferahlatır. Nanenin içerdiği asidin besinlere tutunarak kokusuz bir molekül oluşturması oldukça önemlidir. Bileşimindeki klorofil ile ağız kokusunu bastırabilecek nitelikte olan naneyi çiğnemek de çay olarak içmek de olumlu sonuçlar verir. Özellikle sarımsak, soğan ve çeşitli baharatların yol açtığı ağız kokusunu gidermede çok önemli faydalar sağlar. 

 

Marul Yaprağı

Marul, B1 ve B2 vitaminleri ile magnezyum başta olmak üzere birçok önemli mineral içerir. Marul yaprağı sahip olduğu bu bileşenler sayesinde ağızda çok ciddi bir ferahlık sağlar. Rahatsızlık oluşturan ağız kokusunu giderir.

 

Fesleğen

Yumuşak yaprakları ile fesleğenin özellikle de taze çiçekli olanın yaydığı güzel koku herkesçe bilinir. Yaz aylarında sırf bu güzel kokusu nedeni ile birçok kişi evlerin açık camları önüne fesleğen bırakır. Hem taze hem de kurutularak tüketilen fesleğen çiğnendiği zaman ağızdaki kötü kokuyu etkili bir şekilde bastırır ve ağızda güzel bir kokunun ortaya çıkmasını sağlar.

 

Şeker Tüketimini Azaltmak

Şeker, diyabet ve obezitenin baş mimarıdır. Çok fazla beyaz şeker tüketmek, ağız içindeki bakteriler için uygun olan bir ortam oluşturur. Bakteriler, bu tür şekerleri kullanarak hızlı bir şekilde çoğalır. Bu da ağız kokusunun en önemli ve yaygın nedenlerinden olan diş çürüklerine neden olur. Böylece nahoş olan ağız kokusu ortaya çıkar. Şeker tüketimini minimum seviyede tutmak ağızda ferah bir kokunun olmasını da sağlayacaktır.

 

Takma Dişleri ve Diş Cihazlarını Temizlemek

Protez bakımı ana dişlerden çok daha fazla özen gerektirir. Protezi olan kişilerde protezlerin tam temizlenememesi de ağız kokusuna neden olur. Gövde altlarında farklı sebeplerden oluşan yemek birikmesi kokunun en önemli ve belki de asıl kaynağını oluşturur. Bu bölgeleri daha dikkatli fırçalamak ve diş ipini kullanması gerekir. Böylece bunlardan yayılan ağız kokusu da kısa sürede ortadan kalkar.

 

Burnunuz Tıkalı Uyumayın

Burun tıkanıklığı, akciğerlerde yeteri miktarda oksijen-karbondioksit değişimi olmasını önler. Bunun sonucunda vücudumuzdaki kan, ihtiyacı olan gerekli oksijeni alamadığı için dokular hasar görmeye başlar. Bu da geceleri ağızdan nefes almamıza sebep olur. Bu durum ağız ve boğaz kuruluğuna neden olup burada bakterilerin üremesi için çok uygun bir ortam oluşturur. Tükürükteki azalma da ağız kokusuna sebep olur. Ferah bir nefese sahip olmak ve temiz bir ağız kokusuna sahip olmak için burnumuz açık bir şekilde uyumamız gerekir.

 

Kereviz

K vitamini, C vitamini, potasyum gibi vitamin ve mineralleri içeren kereviz aynı zamanda mükemmel olan bir antioksidandır. Kereviz, antioksidan özelliği sayesinde vücudu etkili bir şekilde temizler. Mide asidini düzenleyen kereviz reflüye çok büyük fayda sağlar. Tüm bu özellikleri sayesinde kereviz ağızda oluşan ağır ve rahatsız edici kokuyu giderir. Mide reflüsünün yol açtığı sorunları ortadan kaldırıp ağızda hoş bir ferahlık sağlar.

 

Brokoli

Brokoli, bileşenindeki etkili lifler ile tam bir mide tanzim edicidir. Lif, midenin nerede ise tüm bozukluklarını iyileştirmeye yardımcı olur. Antioksidan bileşikler açısından oldukça zengin bir kaynak olan bu küçük yeşil yumrulu bitki, ağız kokusunu giderip ağızda hoş olan bir kokunun olmasını sağlar.

 

Kakule

İçeriğindeki A ve C vitamini, sodyum, kalsiyum, potasyum, demir, manganez, fosfor ve çinko sayesinde çok iyi bir vitamindir. Kakulenin güçlü aroması ağızdaki ağır ve rahatsız edici kokuyu etkili bir şekilde bastırır. Kakule sayesinde nefese hoş olan bir koku gelir.

 

Limon

Yüksek miktarda C vitamini içeren limon, doğal bir antibiyotiktir. Soğuk algınlığı, grip gibi hastalıklara karşı vücudun direncinin artmasını da sağlayan limon, sitrik asit içeriği sayesinde istenmeyen kokuları bastırmada da çok önemli faydalar sağlar. Bir çay bardağı ılık suyun içine bir çay kaşığı limon ilave edip onunla ağız gargarası yapmak ağız kokusunu gidermede çok fazla yardımcı olur.

 

Tarçın

Manganez, kalsiyum, magnezyum, çinko, potasyum, demir içeren tarçın, antioksidan içeriği çok yüksek olan baharat türleri arasında yer alır. İçerdiği özel bileşenler sayesinde hücrelerin zarar görmesini önemli oranda engeller. Enfeksiyon hastalıklarına karşı da vücudu korur. Ağız içi bakteriler ile mücadelede etkili olan tarçın kötü ağız kokusunu da giderir.

 

Besinleri İyi Çiğnemek

Mide, büyük parçalar halinde kendisine iletilen ve reaksiyon gösteren parçaları ayırmaya çalışırken oldukça zorlanır. Bu da midede ciddi bir yorulmaya neden olur ve bazı hastalıkların önemli bir kaynağını teşkil eder. Midenin yeterince öğütülmemiş besinleri hazmetmek için daha çok enerji sarf etmek zorunda kalması mide ağrısı, gastrit, yanma, şişkinlik ve ülser gibi rahatsızlıklara sebep olur. Bu da dolaylı bir şekilde ağız kokusunu oluşturur. Ağız kokusunu ortadan kaldırmanın yolu, besinleri yeterince ve iyice çiğnemekten geçer.

  

"EĞİTİM ÖĞRETİM İLE İLGİLİ BELGELER " SAYFASINI GÖRMEK İÇİN
>>>TIKLAYIN<<<

YORUM YAZ

YORUM OKU

>>>YORUM YAZ<<<

Adınız:
Yorumunuz: