SAĞLIK

 

AĞIZDAKİ SARIMSAK KOKUSU NASIL GEÇER?

 

Ağızdaki Sarımsak Kokusu Nasıl Geçer?

Geçmişten günümüze dek insan sağlığına olan faydaları ile bilinen ve halk arasında doğal antibiyotik olarak da adlandırılan sarımsak, hem sağlığın geliştirilmesi hem de lezzet amaçlı olarak sıklıkla kullanılan önemli besinler arasında yer alır. Sağlık açısından faydaları saymakla bitmeyen sarımsağın her geçen zaman diliminde yeni yeni çok önemli faydaları keşfedilmektedir.

Ağız kokusu, sosyal hayata engel teşkil edebilecek çok can sıkıcı bir durumdur. Ağız kokusu kişiyi ciddi anlamda rahatsız ederek birçok ortamda zor durumda bırakır. Sarımsağı bir şekilde tüketen bir kişi belli bir süre nefesindeki sarımsak kokusunu fark eder. Kokusu çok uzun süre vücutta kalır. Bu ağır olan koku başta nefes olmak üzere terden de hissedilir.

Sarımsak, bol miktarda sülfür bileşikleri de içerir. Sülfür bileşikleri sindirildiği zaman kana karışır ve akciğerlere geçer. Nefes verme esnasında ağızdan dışarı çıkar. Vücudun içerisinde oluşan bu kimyasal tepkimelerden dolayı sarımsak kokusu, geçmesi çok zor olan kokular arasında yer alır.

Ne kadar bakımlı olursak olalım, ağız kokusu insanların bizden uzaklaşmasına yol açacak kadar çok ciddi bir problemdir. Hem özel yaşamı hem de sosyal yaşamı olumsuz bir şekilde etkiler. Şimdi, ağızdaki sarımsak kokusu en basit şekli ile nasıl geçer? Sorusuna cevap vermeye çalışalım.

 

Ağızdaki Sarımsak Kokusunu Gidermenin Başlıca Yöntemleri Şunlardır:

 

Sakız Çiğnemek

Tükürük akış hızını artırmak, ağız kokusunu gidermenin en etkili ve güçlü yollarından biridir. Tükürük akış hızını artırmanın en basit yolu da uygun sakızların çiğnenmesidir. Özellikle diş çürüklerine neden olmayan ve şeker içermeyen sakızları çiğnemek tükürük salgısının artmasını sağlar. Bu da ağızda temiz hoş olan bir kokunun oluşmasını sağlar. Sarımsak kokusu, çok ağır olan kokular arasında yer aldığı için sakız çiğnemekle hemen geçmese de ağızda taze bir koku bırakan sakız çiğneme bunu çok önemli oranda bastıracaktır.

 

Dişleri Fırçalamak

Dişleri fırçalamak, rahatsız edici kokuya sebep olan yiyecek parçalarını, diş ve diş etlerindeki yapışkan bakteri tabakasını da dişlerden uzaklaştırır. Dişleri düzenli olarak fırçalamak ağzın kokusunu değiştirir ve ağzın daha iyi kokmasını sağlar. Diş etleri ve dilin de bu esnada iyice fırçalanması oldukça önemlidir. Diş fırçalamayı sarımsak tüketiminden sonra ne kadar erken yaparsak o kadar etkili ve iyi sonuç alırız. Böylece ferah bir nefese giden yolda çok büyük bir mesafe almış oluruz.

  

Ağız Gargarası Kullanmak

Ağız bakım suyu olarak da adlandırılan ağız gargarası, ağızda tutulan veya ağız çevresi ile yıkanarak, perioral kasların azaltılması veya başın hareket ettirilmesi ile oluşan sıvı olan bir maddeye verilen addır. Sarımsaklı bir yemek yedikten hemen sonra bu rahatsız edici kokuyu anında bastırmak için ağzımızı ağız bakım suyu ile mutlaka çalkalamak gerekir. Böylece birçok yerde bizi zor durumda bırakan ama sağlığımız ve zevkimiz için vazgeçemediğimiz sarımsak kokusunu da önemli oranda önlemiş oluruz.

 

Maydanoz

Yeşil renkli, damarlı bir bitki türü olan maydanoz, insan sağlığı için çok önemli bileşenler içerir. Yaprakları baharat olarak da kullanılır. Yeşilimsi ve özel bir kokuya sahip olan yaprakları sayesinde başta sarımsak ve soğan olmak üzere birçok rahatsız edici kokuyu giderir. Kelle paça yediğimiz her yerde soğanın yanında maydanoz servis etmelerinin sebebi de o yeşilimsi yapraklarındaki mevcut özel kokudur.

Süt İçmek

Süt, içinde yüksek kaliteli protein, birçok besleyici bileşen içeren çok kolay ulaşılabilir bir besin kaynağıdır. Süt, içerdiği kalsiyum sayesinde vücudumuz için oldukça yararlı olan bir besindir. Sütte bulunan kalsiyum, fosfor, amino asitler ve yağ asitleri ağzı temizleyip ağızda hoş bir ferahlık sağlar. Kısacası birçok şeye faydası olan süt, ağızdaki ağır sarımsak kokusunun giderilmesinde de oldukça etkilidir.

Taze Nane Yaprağı

A vitamini bakımından oldukça zengin olan kalsiyum, magnezyum ve bol miktarda potasyum içeren nane, zengin kokulu yapraklara sahiptir. Taze nane yaprağı çiğnemek de nefesi ferahlatır. Nanenin içerdiği asitin sarımsaktaki sülfür bileşiklerine tutunarak kokusuz bir molekül oluşturması da oldukça önemlidir. Sarımsak kokusunu çabucak gideren taze nane yaprağı bu anlamda ön plana çıkar. Bileşiminde yer alan klorofil ile sarımsak kokusunu bastırabilecek nitelikte olan naneyi çiğnemek de çay olarak içmek de çok olumlu sonuçlar verir.

 

Marul Yaprağı

Sağlık açısından oldukça faydalı olan marul, yeşillik ailesinin hemen hemen en çok tüketilenleri arasında yer alır. B1 ve B2 vitaminleri ile magnezyum başta olmak üzere birçok önemli mineral içerir. Marul yaprağı sahip olduğu bu özelliklerden dolayı ağızda çok ciddi bir ferahlık sağlar. Bu da sarımsak kokusunu bastırmak için kullanılması gereken yeşillikler arasında marula da yer vermek gerektiğini açıkça ortaya koyar.

 

Fesleğen

Renkleri açık yeşilden koyu yeşile kadar değişen yumuşak yaprakları ile fesleğenin özellikle taze çiçekli olanın yaydığı güzel koku herkesçe bilinir. Özellikle yaz aylarında sırf bu güzel kokusu sayesinde birçok kişi fesleğeni evlerin açık camlarının önüne bırakır. Hem taze hem de kurutularak tüketilen fesleğen sarımsaklı bir yemek yendikten hemen sonra bir parça çiğnendiği zaman kokuyu bastırır ve ağızda güzel bir kokunun ortaya çıkmasını da sağlar.

 

Kereviz

K ve C vitamini, potasyum gibi vitamin ve mineralleri içeren kereviz aynı zamanda çok iyi bir antioksidandır. Kereviz antioksidan özelliği sayesinde vücudu etkili bir şekilde temizler. Mide asidini düzenleyen kereviz reflüye de büyük fayda sağlar. Tüm bu özellikleri sayesinde kereviz sarımsak nedeniyle ağızda oluşan ağır kokuyu gidermede de önemli oranda yardımcı olur. Mide reflüsünün yol açtığı sorunları da çözüp ağızda çok önemli bir ferahlık sağlar.

 

Brokoli

Lahanagiller ailesinden, küçük yeşil yumrular hâlinde olan brokoli, bileşenindeki etkili liflerle tam bir mide tanzim edicidir. Lif, midenin neredeyse tüm bozukluklarını iyileştirmeye de yardımcı olur. Antioksidan bileşikler açısından oldukça zengin bir kaynak olan bu küçük yeşil yumrulu bitki, ağız kokusunu giderip ağızda hoş olan bir kokunun olmasını sağlar. Sarımsaklı yemek tüketiminden hemen sonra bir miktar brokoli kullanmak sarımsak kokusunu giderir.

 

Kakule

İçeriğindeki A ve C vitamini, sodyum, kalsiyum, potasyum, demir, manganez, fosfor ve çinko sayesinde çok iyi bir vitamindir. Kakulenin güçlü aroması ağızdaki ağır ve rahatsız edici sarımsak kokusunu etkili bir şekilde bastırır. Kakule sayesinde insan nefesine çok hoş bir koku gelir.

 

Elma

Elmanın sarımsak kokusunu yok ettiği evvelden bilinmektedir. Elmanın oksitlendirici enzimleri, nahoş ve ağır olan sarımsak kokusunu bastırır ve ağzın güzel bir şekilde kokmasını sağlar.

 

Limon

Yüksek miktarda C vitamini içeren limon, doğal bir antibiyotiktir. Soğuk algınlığı, grip gibi hastalıklara karşı vücudun direncinin artmasını da sağlar. Limon, sitrik asit içeriği sayesinde istenmeyen kokuları çabucak bastırır. Bir çay bardağı ılık suyun içine bir çay kaşığı limon ilave edip onunla ağız gargarası yapmak sarımsak kokusunu gidermede çok önemli ve etkili faydalar sağlar.

 


  

"EĞİTİM ÖĞRETİM İLE İLGİLİ BELGELER " SAYFASINI GÖRMEK İÇİN
>>>TIKLAYIN<<<

YORUM YAZ

YORUM OKU

>>>YORUM YAZ<<<

Adınız:
Yorumunuz: