|
SAĞLIK
ANNE SÜTÜNDE GAZ YAPAN BESİNLER NELERDİR?
Anne Sütünde Gaz Yapan Besinler Nelerdir?
Anne sütü, bileşenindeki mevcut zenginlikten bebekler için adeta doğal bağışıklık sağlar. Bebeğin sağlıklı bir şekilde gelişimi için doğumdan iki yaşına kadar mutlaka ölçülü ve düzenli bir şekilde içilmesi gerekir. Bebekleri birçok önemli hastalıktan etkili bir şekilde koruyan, onların gelişimini sağlayan anne sütü, mucizevi bir besin kaynağı ve doğal olan bir vitamin deposudur.
Zengin koruyucu maddeler içerdiği için bebeklerin çok çabuk kaptığı enfeksiyonlara karşı da çok önemli bir kalkan görevi görür. Bebeğin ilk altı ayda alması gereken tüm besin öğelerini tek başına karşılayan anne sütü, adeta bir protein, vitamin, demir ve önemli bir yağ deposudur. Anne sütünün bileşenindeki mevcut su da bebeğin susuzluğunu önemli oranda giderir.
Annenin yediği ve içtiği bazı besinler bazen gaz problemine neden olabilmektedir. Pek çok anne ve baba için bebeklerdeki gaz problemi oldukça stresli ve yorucu bir süreçtir. Gaz, bebekte ağrıya yol açarak bebeğin oldukça huzursuz olmasına neden olur. Anne sütünün mucizevi besin değeri sütte gaz yapan besinlere dikkat edilirse çok daha verimli ve etkili olur.
Bebeğin karnında sertlik olması, bacaklarını karnına doğru çekmesi, emmeyi bırakması, arkaya doğru gerinmesi bebeğin gaz sancısı çektiğinin en önemli işaretidir. Gaz sancısı bebek 4 aylık olana kadar çok sık görülür, daha sonraki süreçte ise düzenli olarak azalır. Bu yazımızda detaylı, güncel ve pratik bir şekilde bunu ele aldık. Birlikte bakalım.
Anne Sütünde Gaz Yapan Başlıca Besinler Şunlardır:
İnek Sütü
Başta içme sütü olmak üzere, birçok farklı ürünün hammaddesi olan inek sütü % 87'si su, %13'ü yağ, laktoz ve azotlu maddeler ile gazlar, enzimler ve vitaminlerden oluşur. Bu bileşenleri ile inek sütü gaz yapan besinler içerisinde ön plana çıkar. İnek sütündeki asit oranı da %6 ile %9 arasında değişir.
Kahve
Kahve, oldukça bol miktarda kafein içerir. Çekirdeklerinin kavrulup öğütülmesi ile elde edilen tozun su ya da süt ile karıştırılması ile yapılan bir içecek olduğu için emziren annelerin sütünde gaz yapan etkili olan besinler arasında yer alır.
Lahana
İçeriğindeki C, B ve E vitaminleri, demir, potasyum ve magnezyum mineralleri sebebi ile bağışıklık sistemini güçlendiren ve zengin lif içeren lahana zengin liflere sahip diğer besinler gibi önemli miktarda gaz üretir. Bu da emziren annelerin sütünde gaz oluşumunu önemli oranda destekler.
Çay
Çay; kafein ve antioksidanlar için de çok doğal bir kaynaktır. Hemen hemen hiç karbonhidrat, protein ve de yağ içermez. Çay, hem gaz yapar hem de bebekte uykusuzluk ve önemli oranda huzursuzluğa yol açar. Emziren annelerin buna oldukça dikkat etmeleri gerekir.
Soğan
Güçlü bir antioksidan olan soğan hem çiğ hem de pişirilmiş olarak yenebilen vücut için çok doğal olan bir antibiyotiktir. İnsan vücuduna çok fazla faydaları olmasına karşın mide rahatsızlıklarını da beraberinde getirir. Midede önemli oranda şişkinliğe ve gaz birikmesine neden olur. Bu da emziren anneler için önemli bir risk oluşturur.
Kuru Fasulye
Toprak özelliği ve kar suyu ile yetişmesi, ince kabuklu olması, çabuk pişmesi ve lezzetinden dolayı tüketiciler tarafından oldukça çok fazla tercih edilir. Kuru fasulyenin içeriğinde oligosakkarit isminde şeker molekülü yer alır. Bu şeker molekülü, mide ve ince bağırsak tarafından sindirilemediği için önemli oranda gaza neden olur. Bu da bir şekilde anne sütünde gaz oluşturur.
Portakal
Kış aylarının sevilen meyvelerinden olan portakal, yüksek bir antioksidan ve önemli bir C vitamini kaynağıdır. Lifli yani posalı meyveler içerisinde yer aldığı için anne sütünde bu anlamda önemli oranda gaz yapan bir besindir.
Kayısı
Kayısı, A, C, E, K vitamini ve buna ek olarak bakır, potasyum, fosfor, magnezyum ve zengin olan mineral içeriğine sahiptir. Kayısı, aynı zamanda mükemmel bir diyet lifi kaynağıdır. İçeriğinde mevcut olan bu bileşenlerden dolayı anne sütünde gaz oluşumuna neden olur.
Yeşil Mercimek
Yeşil mercimek baklagiller ailesine ait oldukça besleyici olan gıdalardan biridir. Bir protein deposu olan yeşil mercimek aynı zamanda vitamin ve mineral bakımından da çok zengin olan bileşenler içerir. Mercimek fitik asit denilen insan vücudunun sindiremediği bir çeşit fosfor da içerir. Bu da pek çok kişide önemli bir şişkinliğe sebep olabilir. Adeta bir lif deposu olan yeşil mercimek bu özelliğinden dolayı çok yüksek gaz oluşumuna neden olur. Emziren annelerin bir süreliğine bundan biraz mesafeli durması gerekir.
Şeftali
Şeftali, oldukça zengin vitamin ve mineral içeriğe sahiptir. Hiç yağ içermeyen şeftali, vitamin ve lif bakımından da oldukça zengin bir içerik sunar. Şeftali, bağırsaklar tarafından tam sindirilemeyen karbonhidrat ismindeki minerali içerdiği için gaz üretir. Emziren annelerin bu konuda oldukça dikkatli olması gerekir. Şeftali alerjisi de gaza sebep olur.
Çikolata
Tropik kakao ağacının çekirdek denen tohumlarından yapılan bir yiyecek olan çikolata, kalori değeri yüksek, enerji veren önemli bir yiyecektir. Çikolatanın fazla miktarda tüketilmesi, bebeğin kusmasına ya da aşırı gaz sorunu yaşamasına da neden olabilir. Çikolatanın içeriğinde bulunan kafein, sindirilmesi oldukça zor bir madde olduğundan bebeklerin gaz nedeniyle ağrı sancısı yaşamasına da yol açar.
Kekik
A, C vitaminleri, kalsiyum, sodyum, potasyum gibi faydalı mineral ve yağlar içeren kekiğin insan vücuduna çok önemli faydaları vardır. Baharatlı yiyeceklerde olduğu gibi kekik de gaz yapan önemli besinler içerisinde yer alır.
Erik
Yeşil erik, C vitamini, çözünebilir lif, potasyum, A vitamini ve fosfor açısından oldukça zengin olan bir besindir. Bu çözünebilir lifin ürettiği gaz nedeni ile emziren annelerin bunu dengeli tüketmesi veya buna mesafeli durması gerekir.
Greyfurt
Antioksidan ve lif açısından oldukça zengin olan tropik bir meyvedir. C vitamini açısından da en zengin meyvelerden olan greyfurt, anne sütünde gaz birikmesine neden olduğu için emziren annelerin oldukça dikkatli tüketmesi gerekir.
Bulgur
Buğdaydan yapılan bir yiyecek olan bulgur, lif yani posa bakımından da oldukça zengin bir gıdadır. Gerekli ve etkili olan besin öğelerinin birçoğu bulgurun öz ve kepek bölümü içerisinde yer alır. Çok gaz yapmasa da dikkatli tüketimi oldukça önemlidir.
Bezelye
A, C, K ve B9 vitaminlerinin yanında potasyum, fosfor, kalsiyum, sodyum, demir, selenyum, çinko, bakır gibi vücut için son derece çok önemli mineralleri içerir. Adeta bir lif deposu olan bezelye anne sütünde gaz yapan önemli besinler arasında yer alır.
Acı Biber
Vücudun önemli oranda toksinlerden arınmasına destek olan acı biber, bağışıklık sisteminin etkili bir şekilde güçlenmesini sağlar. Baharatlı yiyeceklerde olduğu gibi acı biber de gaz yapan çok önemli besinler içerisinde yer alır. Emziren annelerin bir süre dikkatli olmalarında kesinlikle fayda vardır.
Brokoli
A, C ve E vitaminleri açısından da oldukça zengin bileşenler içeren brokoli adeta bir lif deposudur. Kalsiyum, magnezyum, demir, sodyum, potasyum ve fosforu oldukça bol miktarda içerir. Brokoli, gaz yapan şeker ve nişasta türleri içerdiği için emziren annelerin sütünde önemli oranda gaz oluşumuna neden olur.
Karnabahar
Çok önemli bir lif kaynağıdır. Fosfor ve vitamin bakımından da oldukça zengin olan karnabahar aynı zamanda çok iyi bir yağ yakıcıdır. C vitamini ve Folik asit açısından çok önemli bileşenlere sahiptir. Vücutta en fazla gaz oluşumuna neden olan maddelerden olan kükürt karnabaharın içinde oldukça bol miktarda bulunur. Dolayısıyla anne sütünde önemli oranda gaz yapar.
Brüksel Lahanası
Hem kendi başına hem de yemeklerin yanında harika lezzetler içeren çok önemli bir yiyecektir. Brüksel lahanası, düşük kalori içerdiği için oldukça fazla tercih edilir. Pek çok vitamin ve minerali bünyesinde taşıyan Brüksel lahanası, gaz yapan şeker ve nişasta türleri de içerir. Bu da emziren annelerin sütünde önemli oranda gaz oluşumuna neden olur.
"EĞİTİM ÖĞRETİM İLE İLGİLİ BELGELER
" SAYFASINI GÖRMEK İÇİN
>>>TIKLAYIN<<<
>>>YORUM YAZ<<<