SAĞLIK

 

BEBEĞİM SÜREKLİ AĞLIYOR BUNUN NEDENİ NE OLABİLİR?

 

Bebeğim Sürekli Ağlıyor Bunun Nedeni Ne Olabilir?

Bebeklerin ağlaması bazen çok basit bir nedenden kaynaklanabilmekte bazen de çok önemli bir sağlık sorununa işaret etmektedir. Ağlamanın daha çok beslenme yetersizliğine ve anne sütü eksikliğine bağlanması çok yanlış bir inanıştır. 

Nedeni ne olursa olsun bebeğin ağlamasının altındaki neden iyice araştırılmalı ve bu neden ortaya çıkarılmalıdır. Hem bebeğin huzuru hem de evdekilerin huzurunu sağlamak da buradan geçer. Bebeklerin bazen çok uzun bir süre devam eden ağlamalarının en önemli başlıca nedenlerini şöyle sıralayabiliriz:

1. Kulaktaki Enfeksiyonlar

2. Gaz Sancısının Verdiği Rahatsızlıklar

3. Bağırsak Problemleri-Kaka Yapamama Problemi

4. Diş Çıkarma Durumu

5. Uygun Olmayan Fiziki Ortamlar

6. Uyku-Uykusuzluk Durumu

7. Alışkanlıklar

8. Kirlenmiş Bezler

9. Diğer Nedenler

 

1. Kulak Enfeksiyonları

Bebeklerde kulak enfeksiyonları çok sık görülen bir durumdur. Bebeklerin sürekli ağlamalarının altında yatan en önemli nedenlerin başında yer alır. Maalesef birçok anne bu durumu fark edememekte ağlamayı da daha basit bir nedene dayandırmaktadır. Bebeklerin huzurunu kaçıran kulak enfeksiyonları daha çok soğuktan kaynaklanır. Yeni doğan bazı bebeklerde bu durum daha farklı sorunların kaynağı olabilir. Bunun için bebeği mutlaka bir kulak burun boğaz doktoruna götürüp orada muayene etmek gerekir.

 

2. Bağırsak Problemleri-Kaka Yapamama Durumu

Bebeğin kakasını yapamamasının altında çok faklı nedenler yer alabilir. Anne sütünden dolayı bu sorunun çok sık yaşanma ihtimali oldukça yüksektir. Çok uzun sürmeyen kaka yapamama problemleri ondan sonraki zamanlarda azala azala geçer. Bebeğin kakasını yapması gerektiği zamanda yapamaması bebekte şişlik oluşturur. 

Bebeğin bacaklarını incitmeden ileri-geri yapmak, karın, sırt ve omuz masajı yapmak, sorunun çözümüne katkı sağlayacaktır. Şayet bu yine geçmezse ve bu durum çok sık ve uzun süreli olursa bebek, mutlaka çocuk doktoruna gösterilmelidir.

3. Gaz Sancısının Verdiği Rahatsızlık

Bebeklerin genellikle ilk doğdukları zaman 3-4 aylık olana dek çektikleri bir sorun olup bebeklerin sürekli ağlamalarının önemli nedenleri arasında yer alır. Bebeğin ağlarken bacaklarını sürekli karnına doğru çekmesi, bağırsaklardan ses gelmesi, gerinme, kabızlık bunun işareti olabilir.  

Bebeği kucakta hafifçe sallamak, masaj yapmak ve okşamak bebeği kısa süreliğine de olsa sakinleştirecektir. İlacın uzman kişiler tarafından çok fazla tavsiye edilmediği bu durumda annenin dikkatli ve bilinçli beslenmesi ön plana çıkmaktadır. Anne, bu dönemde baharatlı yiyecekler başta olmak üzere, fıstık, inek sütü, kahve, soya gibi ürünleri ölçülü kullanmalıdır.

 

4. Kirlenmiş Bezler

Altını kirleten her bebek bu durumu ağlamakla yansıtmaya çalışır. Bebek altını kirlettiği zaman bebeklerin ciltleri çok yumuşak olduğu için hemen tahriş olur. Bu da bebekte ciddi bir ağrıya dolayısıyla ağlamaya neden olur. Yeni doğan bebekler çok sık beslendikleri için çok daha fazla altlarını kirletir. Buna dikkat etmek gerekir.

5. Uygun Olmayan Fiziki Ortamlar

Yeni doğan bebekler sıcağı severler fakat bebeği sıcak tutmada aşırıya kaçırılırsa bebeğin huysuzlanmasına ve ağlamasına sebep olabilir. Bebeklerin dış ortama uyum sağlaması oldukça zor bir durumdur. Fazla ışık, ağır bazı kokular, aşırı gürültülü ortamlar, bebeğin olduğu odanın hava sıcaklığının normal sıcaklığın altında olması bebeği rahatsız eder ve bu da bebeğin ağlamasına neden olur.

 

6. Uyku-Uykusuzluk Durumu

Uykusu gelen bebek bunu sözle dile getiremediği için huysuzluk yaparak, ağlayarak bu durumu hissettirir. Bebeğin çok kolay bir şekilde uykuya dalmasını sağlamak gerekir. Bebeklerin uyku uyumaması ve bunun sonucunda oluşan ağlamanın çok önemli bir nedeni de bebekte oluşan pişiktir. Uygun kremler ile bu pişik ortadan kaldırılmalıdır. Ayrıca bebekler uykuyu çok fazla sevdikleri için bebekler için bir uyku kültürü-zamanı oluşturulmalıdır.

7. Diş Çıkarma

Bebeklerin ağlamaların altında yatan önemli nedenlerden biri de diş çıkarmadır. Diş çıkarma durumu oldukça zorlu geçen önemli bir süreçtir. Bu durum daha çok 6. ay ile 1 yaş arasında yaşanır. Diş etlerinde oluşan şişlik, iştahsızlık, ağız etrafındaki döküntüler, uykusuzluk ve diş eti renginin beyaza çalması buna delil olabilir. 

Bu durumda öncelikle bebeği sakinleştirmeye çalışmalıyız. Diş çıkarma kaynaklı ağlamalar genellikle çok kısa olur. Zamanla bu durum kendiliğinden sona erer. Bu durumda anne ellerinin hijyenini sağladıktan sonra bebeğin diş etlerine çok yumuşak bir şekilde masaj yapabilir. Bu dönemde genellikle bebekte bir miktar ateş görülebilir.

 

8. Alışkanlıklar

Bebekler, önceden kucağa alıştırılmış ise sürekli olarak kucağa gelmek isteyecektir. Bebeğin bu isteğinin yerine getirilmemesi bebeğin ağlamasına sebep olacaktır. Burada önemli olan şey bebeği kucağa alıştırmamaktır. Bebekler yalnız olmayı asla sevmeyip sürekli olarak ilgi isterler. Annelerinin sürekli olarak onların yanlarında olmak isterler. 

Annenin bebeği ihmal etmesi, bebeğe ilgisizlik göstermesi de bebeğin ağlama nedenleri arasında yer alır. Bebeğin yerinin değiştirilmesi de bebekte huzursuzluğa sebep olmaktadır. Burada önemli olan bebeğin istek ve beklentilerini çok iyi hesap etmektir.

 

9. Diğer Nedenler

Bebeğin aç kalması yani yeterli ve düzenli süt alamaması, nedensiz ağlama olarak tarif edilen kolik, bebeğin çok sık giydirilmesinden dolayı vücut ısısında meydana gelen artış yani hipertermi, çeşitli nedenlerden bebeğin annenin memelerini tam olarak kavrayamaması da bebeğin ağlamasının en önemli nedenleri arasında yer alır.

  

"EĞİTİM ÖĞRETİM İLE İLGİLİ BELGELER " SAYFASINI GÖRMEK İÇİN
>>>TIKLAYIN<<<

YORUM YAZ

YORUM OKU

>>>YORUM YAZ<<<

Adınız:
Yorumunuz: