SAĞLIK

 

HORLAMA NEDİR? NEDENLERİ NELERDİR VE NASIL GEÇER?

 

Horlama Nedir, Nedenleri, Nasıl Geçer?

Horlama; uyuduğumuz zaman yutak bölgesinde yumuşak dokuların gevşemesi nedeniyle hava yolunun daralması sonucu ortaya çıkan gürültülü seslere denir. Uyku sırasında dokuların titreşmesine neden olan hava akışının neden olduğu bir sestir. Uyku sırasında açıklık daraldığı için aynı miktarda geçen ses daha fazla gürültüye de neden olur. Hava yolu ne kadar daralırsa hava akışı da o kadar zorlaşır. Bu da horlamaya neden olan bir etken olan doku titreşimini artırır.

Toplumda pek çok kişide görülen horlama, kişiden çok kişinin çevresindekileri rahatsız eden bir durumdur. Öyle ki bu durum zaman zaman boşanma sebepleri arasında dahi yer alır. Bu rahatsız edici özellik dışında horlama, çok önemli ve ciddi sağlık problemlerinin ana ve en önemli nedeni de olabilir.

Erkeklerde boyun bölgesinde yağlanma daha fazla olduğu için horlama da daha çok görülür. Her kilo artışı daha fazla horlama anlamına da gelir. Gece boyunca solunum için harcanan yoğun güç nedeniyle horlama, vücutta yorgunluğa, gündüz de halsizlik ve uykusuzluğa yol açar. Horlama kişinin yorgun bir şekilde uyanmasına da neden olur.

Uykuda kısa süreli solunum durmaları, kişinin yanında ya da yakınında uyuyan kişilerin uyanması, huzursuzluk, isteksizlik, sabahları baş ağrısıyla yorgun bir şekilde uyanmak, konsantrasyon bozuklukları, aşırı uykusuzluk, geceleri oluşan göğüs ağrıları, sabahleyin boğazda oluşan ağrı, geceleyin oluşan boğulma hissi, ağız kuruluğu, çocuklarda dikkat eksikliği horlamanın en önemli ve yaygın belirtileri arasında yer alır.

Horlama tedavisinde birçok farklı yöntem uygulanır. Kişiye hangi tedavinin daha uygun olduğunun anlaşılabilmesi için öncelikle tetkik yapılır. Bunun için de önce uyku laboratuvarlarına başvurulur. Bunlar yapıldıktan sonra horlama geçmez ise şayet mutlaka kulak burun boğaz doktoruna başvurulması gerekir. Doktorlar tarafından gerekli muayene ve tetkikler sonucunda horlamaya sebep olan önemli etkenler saptanır ve buna göre en uygun tedavi yöntemi belirlenir.

 

Horlama Neden Olur? Horlamayı Önlemek ya da Azaltmak İçin Ne Yapmalıyız?

  • Horlamanın bir veya bazen birden fazla önemli nedeni vardır. Nedenleri ortaya çıkarmak horlamayı önlemenin de en etkili yoludur. 

  • Horlama nedenlerinin en başında fazla kilolar gelir. Obezite, horlamayı çok ciddi şekilde etkilemektedir. Bunun temel sebebi ise vücutta bulunan fazla yağların solunum yollarını önemli ölçüde daraltmasıdır. Kilo problemi olanlarda daha çok görüldüğü için kilo vermek horlamanın azalmasını hatta tamamen düzelmesini de sağlar.

  • Sırt üstü uzamak çoğu zaman dilin boğaza doğru çekilerek hava yolunu daraltmasına neden olur. Bu da hava akışını engelleyerek horlamayı daha da artırır. Uyku pozisyonunuzu değiştirip sırt üstü uzamaktan vazgeçmek ise horlamayı azaltır. Sağ kol üzerinde sağa yatık bir pozisyonda yatmak vücudu oldukça rahatlatır.

  • Başınızın bedeninizden yüksek bir yerde olması horlama ihtimalini azaltır. Horlama probleminiz varsa yastığınızı mutlaka yüksek tutmaya çalışın.

  • Alerjik rinit diğer ismi ile bahar nezlesi nedeniyle ortaya çıkan burun tıkanıklığına bağlı gelişen uyku apnesi de uykuda horlama ve nefes durması şeklinde kendisini gösterir. Havadaki mevcut polen ve mantarlar, bazı kişilerin bağışıklık sistemleri tarafından yabancı madde olarak algılanır. Sistem buna orantısız bir şekilde aşırı tepki verir. Bu alerji durumuna neden olan ortamı ortadan kaldırmak da horlamayı azaltacaktır.

  • Eğri bir septuma sahip olmak, yani burun deliklerini ve burun pasajlarını birbirinden ayıran kemik ile kıkırdağın arasındaki duvarın bir tarafa yatık olması durumu da burundaki hava akışını sınırlayabilir. Bu, kişiyi ağızdan nefes almaya zorlar ve horlama olasılığını da artırır. Burun septumunu tedavi etmek horlamayı çok ciddi bir şekilde azaltır.

  • Hafif yiyeceklerin tüketilmesi sindirimi kolaylaştıracağı için bünyenin daha rahat olmasını sağlar. Hafif yiyeceklerle beslenme alışkanlığını kazanmak da horlamayı önler.

  • Ağzın tavanını oluşturan damağın arkasında yer alan yumuşak dokulu kısım olan damak sarkması da horlamaya sebep olabilir. Damak sarkması, cerrahi operasyon ile giderilir. Bu durumun düzeltilmesi horlamayı önemli oranda azaltır.

  • Horlamaya sebep olan en önemli bölgelerden birisi de dil köküdür. Uyku sırasında dili önde tutan kasların gevşemesi ile dilin geriye doğru kayarak solunum kanalını daraltması horlamayı önemli bir şekilde artırır. Cerrahi operasyon ile tedavi edilir. Bazen horlamayı neredeyse tamamen de ortadan kaldırabilir.

  • Burun köprüsüne uygulanan yapışkan olan bantları kullanın. Bu bantlar, birçok kişinin burun geçiş alanını genişleterek kişinin daha rahat nefes almasını sağlar. Daha rahat nefes almayı sağladığı için de horlamayı önemli oranda azaltır.

  • Alkol, sinir sistemine ciddi bir baskı yaparak kasların aşırı rahatlamasına neden olur. Bu da horlamayı iyice artırır. Horlamayı önemli bir oranda azaltmak için yatmadan en az iki saat önce alkol almayı bırakın.

  • Sigaranın solunum yollarında oluşturduğu tahribat da horlamanın ana nedenleri arasında yer alır. Sigarayı bırakmak veya en kötü ihtimalle azaltmak da horlamayı azaltır.

  • Küçük dil (uvula) uzaması da rahatsız edici bir durum olan horlamanın hem nedeni hem de sonucudur. İkisi arasında bir kısır döngü de söz konusudur. Çeşitli tedavilerle bu sorunu gidermek horlamayı önemli oranda azaltacaktır.

  • Bazı bitkisel ürünler de horlamaya çok iyi gelir. Geceleyin ayağa bir miktar kekik yağı sürmek horlamayı azaltmada önemli oranda yardımcı olur.

  • Burun ve boğazdaki ödemi azaltan, burnun hava akışını iyileştiren rezene de horlamayı önemli oranda azaltır.

  • Sedanter yani hareketsiz kalmak vücudun dengesini bozar. Bu durum da horlamanın en önemli nedenleri arasında yer alır. Sportif, hareketli bir yaşam tarzını benimsemek vücudu dengede tutup horlamayı azaltır.

  • Nezle ya da gribal enfeksiyonlar solunum yollarını tıkadıkları için horlamaya sebep olur. Soğuk havalarda daha çok tedbir almak, çok daha iyi beslenmek ve giyinmek soğuk algınlığını dolayısıyla horlamayı da önemli oranda azaltır.

  • Gebelik döneminde fazla kilo alımına bağlı olarak dokuların yağlanması ve buna bağlı nefes geçişlerinde yaşanan zorlanmalar da horlamaya önemli birer neden oluşturur. Bu dönemde özellikle daha dikkatli olmak gerekir. Bu durum farklı sorunları da beraberinde getirebilir.

  • Nefes alma teknikleri ile de ciğerlerin kapasitesi genişletilebilir. Böylece nefes almak çok daha kolay olur. Bu da horlamayı azaltıcı önemli bir etki oluşturur.

  • Nefes almayı kolaylaştıran ve sinüsleri temizleyen nane yağı da horlamaya oldukça önemli faydalar sağlar.

  • Daha çok çocuklarda görülen kişiyi oldukça rahatsız eden bir durum olan burun tıkanıklığı horlamanın en önemli nedenleri arasında yer alır. Burun tıkanıklığında burundan değil ağızdan nefes alıp verme durumu ortaya çıkar. Burun kanallarının açık olması da horlamayı önler.

  • Horlamanın temel nedenlerinden birisi de aşırı derecede yorgunluktur. Bu dönemlerde horlama problemi ile oldukça sık sık karşılaşılmaktadır. Bunun için vücudu kesinlikle gereğinden fazla yormamak gerekir.

  • Bazı enfeksiyon hastalıkları, özellikle enfeksiyon hastalıklarında kullanılan bazı ilaçlar horlamaya çok önemli birer neden olabilir. Horlama problemi olan kişilerin bu ilaçların kullanım zamanını doktoru ile danışıp dikkatli ayarlamaları gerekir.

  • Tonsillit diğer ismiyle bademcik iltihabı da horlamaya önemli bir neden oluşturabilir. Vücuda giren bazı mikroplar, tonsillerde çoğalarak tonsillerin ciddi bir şekilde iltihaplanmasına sebep olur. Tonsillerde büyümeye, kızarmaya ve iltihap birikmesine de neden olur. Bu da nefes almayı zorlaştırır ve horlamayı önemli oranda artırır.

  • Ağzın ve sinüslerin anatomisi de horlamaya önemli bir neden olabilir. Burun tıkanıklığı, geniz akıntısı solunumu oldukça zorlaştırır. Bu sebepleri ortadan kaldırmak horlamayı önler veya horlamanın önemli bir oranda azalmasını sağlar.

 

 

"EĞİTİM ÖĞRETİM İLE İLGİLİ BELGELER " SAYFASINI GÖRMEK İÇİN
>>>TIKLAYIN<<<

YORUM YAZ

YORUM OKU

>>>YORUM YAZ<<<

Adınız:
Yorumunuz: