SAĞLIK

 

NARIN FAYDALARI NELERDİR?

 

Narın Faydaları Nelerdir?

 

Nar, içinde küçük çekirdekleri ve meyve gövdesini oluşturan yüzlerce tanecik bulunan, hafif ekşi ve bazen de tatlı tadı olan, ılıman iklimlerde yetişen insan sağlığı için çok önemli bir meyve türüdür. Nar, en sağlıklı meyveler arasında da yer alır. Mucizevi bir şifa kaynağıdır adeta. Güçlü bir antioksidan olan nar, birçok hastalık riskini de ortadan kaldırır.

Nar, C vitamini açısından oldukça zengin ve etkili bir kaynaktır. Doğal antibiyotik olarak da adlandırılır. Nar; sodyum, demir, magnezyum, fosfor açısından da çok zengin bileşenler içerir. Güç, kuvvet ve bereketin de sembolü olarak kabul edilir. Sağlık üzerindeki önemli etkileri nedeni ile nar ''cennet meyvesi'' olarak adlandırılır.

 

Narın Başlıca Faydalarını Şöyle Sıralayabiliriz:

  • Antioksidan Bakımından Oldukça Zengindir

  • C Vitamini Kaynağıdır

  • Kanseri Önlemede Yardımcı Olur

  • Hafızayı Güçlendirir

  • Sindirim Sistemini Korur

  • Enfeksiyonları Önler

  • Kalbi ve Damarları Korur

  • Yaşlanmayı Geciktirir

  • Vücuttaki İltihaplanmayı Azaltır

  • Vücuttaki Oksijenin Artmasını Sağlar

  • Saçı Güçlendirir

  • Cildin Pürüzsüz Olmasını Sağlar

 

1. C Vitamini Kaynağıdır

Nar, insan vücudunun, kan damarlarında, kaslarında ve kemiklerinde bulunan kollajen proteini oluşturmak için ihtiyaç duyduğu çok önemli bir vitamin türü olan C vitamini bakımından oldukça zengindir. Tek bir nardaki nar suyu, bir kişinin günlük C vitamini ihtiyacının hemen hemen %40'ından fazlasını karşılayabilecek düzeyde vitamin içerir. Nar, bu özelliği dolayısıyla vücudun besinlerden aldığı demirin sindirim sistemi tarafından emilmesine ve daha sonra kullanılmak üzere depolanmasına da yardımcı olur. Bağışıklık sistemini de güçlendirir.

 

2. Antioksidan Bakımından Oldukça Zengindir

Nar, antioksidan içeriği ile en yüksek meyve türleri arasında yer alır. C vitamini deposu olan nar bu özelliği ile kalp damar sağlığına çok önemli faydalar sağlar. Hafızayı güçlendirip bunama riskini de azaltır. Nöronları tamir eder ve yaşlanmayla birlikte gelen beyin hasarına da engel olur. Nar, zengin antioksidan özelliği sayesinde bağışıklık sistemini iyice güçlendirir. Çok önemli sağlık sorunlarına neden olabilecek idrar yolu enfeksiyonlarını iyileştirir.

Polifenol adı verilen antioksidanlar idrar yolu enfeksiyonları ile sürekli olarak savaşır. Nar, hücrelerde oksidatif hasarların (stres kaynaklı hasarlar) oluşumunu engelleyerek tüm kanser türlerine karşı etkili bir koruma sağlar. Nar taneleri, canlı kırmızı olan tonlarını polifenollerden alır. Bu elementler çok güçlü antioksidanlardır. Nar suyundaki mevcut olan zengin antioksidanlar, hücrelerin zarar görmemesine ve iltihaplanmanın azaltılmasına yardımcı olur.

 

3. Kanseri Önlemede Yardımcı Olur

Nar, zengin C vitamini içeriği sayesinde kolon ve akciğer kanserleri gibi birçok kanser türünün ortaya çıkma riskini de önemli oranda azaltır. Yapılan birçok önemli araştırma nar suyunun prostat kanserini önlemede etkili içecekler arasında yer aldığını ortaya koymaktadır. Nar tanelerinin anti-tümör etkisinin olduğu bu bakımdan kansere karşı koruyucu özellik taşıdığı da bilinmektedir.

 

4. Enfeksiyonları Önler

Doğada bulunan en güçlü antioksidan meyveler arasında yer alan nar, enfeksiyonu da önler. Nar, bol miktarda C vitamini, demir, potasyum içerdiği için bağışıklık sistemini iyice güçlendirir. Böylece vücudu koruyarak enfeksiyonlardan korur. Adeta bir 'ilaç' ve doğal antibiyotik görünümünde olan nar, enfeksiyona karşı vücut direncini korur ve direnci artırır. Nar, mikrop ve virüslerin vücuda bulaşmasını engelleyip sağlıklı bir vücuda sahip olmamızı da sağlar.

5. Vücuttaki Oksijenin Artmasını Sağlar

Nar, kandaki oksijen seviyesini pompalamaya da yardımcı olur. Narda bulunan antioksidanlar serbest radikaller ile savaşır. Kolesterolü azaltır ve kan pıhtılaşmasını da önler. Böylece kanın serbest bir şekilde akmasına yardımcı olur. Bu da vücuttaki oksijen seviyesinin artmasını sağlar. Narın bu özelliği, tüm vücudun, dokuların, organların oksijenlenmesini de sağlar. Vücudu canlandırıp bağışıklığı iyice güçlendirir. Ayrıca beyne daha iyi oksijen ulaşmasını sağladığı için zihne de canlılık verir.

6. Yaşlanmayı Geciktirir

Nar, antioksidan içeriği en zengin meyve türleri arasında yer aldığı ve tam bir C vitamini deposu olduğu için yaşlanmayı önemli oranda geciktirir. İçeriğindeki mevcut nitrik oksit ile endotel hücrelerin oluşumunda etkilidir. Nar, yüksek C vitamini içeriği sayesinde cilt kırışıklıklarına karşı da koruma sağlayarak cildin daha genç ve parlak  görünmesini sağlar. Antioksidan bakımından zengin bir meyve olan nar, vücudu erken yaşlanmadan sorumlu olan serbest radikallerden etkili bir şekilde korur.

7. Kalbi ve Damarları Korur

Doğal kalp ilacı olarak bilinen nar, kalp ve damar hastalıklarına karşı vücutta önemli bir koruma sağlar. Kan dolaşımını iyice hızlandırarak dokulara yeterli miktarda kan ve oksijenin ulaştırılmasını sağlar. Nar, damarları onarıp damar tıkanıklığını önlemede de yardımcı olur. Nar, kan basıncını düşürerek de kalbin rahatlamasını sağlar. Damarlardaki plak birikimini, kalp kasında lipidlerin birikimini önemli oranda azaltır.

8. Sindirim Sistemini Korur

Bileşiminde çok sayıda tohum olan nar, çok önemli oranda posa içerir. Bu özelliği ile sindirim sisteminin düzenli bir şekilde çalışmasını sağlar. Çok önemli sindirim sistemi problemlerinden olan kabızlık, şişkinlik gibi sorunların önüne geçer. Nar suyu, bağırsaktaki iltihaplanmayı önemli oranda azaltır. Nar, bağırsak kaslarının güçlenmesi, düzenli çalışması konusunda da oldukça etkilidir. Nar, yüksek antioksidan ve C vitamini içeriği sayesinde sindirimi kolaylaştırır, mide ağrılarını da önler. Özellikle hazımsızlık ve sindirim yavaşlığı sebebiyle oluşan mide ağrılarına karşı çok iyi gelir.

 

9. Vücuttaki İltihaplanmayı Azaltır

Nar, içeriğinde mevcut olan antioksidanlar sayesinde güçlü bir antienflamatuardır. Vücuttaki iltihaplanmayı azaltmada da oldukça yardımcı olur. Doğal bir antibiyotik olan nar aynı zamanda vücutta var olan iltihabın kimyasallarını azaltır. Nar, diş eti iltihaplanmalarının hızlı bir şekilde geçmesini sağlar. Bakteri, virüs, mantar gibi enfeksiyonların sebep olduğu vücut iltihaplanmalarında adeta koruyucu bir kalkan görevi görür.

10. Hafızayı Güçlendirir

Nar, C vitamini bakımından oldukça zengin bileşenler içerir. C vitamini beyin için çok güçlü ve çok önemli bir antioksidandır. Yapılan birçok çok önemli çalışma, düzenli nar tüketen kişilerin hafıza ile ilgili testlerde daha başarılı olduklarını ortaya çıkarmıştır. Nar suyu, hücre yapısını bozan serbest radikallere karşı da etkili bir koruma sağlar. Nur suyu, antioksidan etkisiyle de beyin hücrelerini iyice korur. 

Nar tüketimi, hafızayı ve bilişsel fonksiyonları güçlendirdiği için uzmanlar tarafından özelikle de tavsiye edilir. Alzheimer ve Parkinson gibi çok önemli olan hastalıkların ilerlemesini yavaşlatır. Unutkanlık, dikkat dağınıklığı ve odaklanma problemlerini önemli derecede azaltır.

11. Saçı Güçlendirir

Nar, güçlü nemlendirici özelliği sayesinde saçları kökten uca kadar doğru nemlendirerek, saçların kuru ve cansız görünümünü ortadan kaldırır. Bileşimindeki punicic sayesinde saçların hızlı bir şekilde uzamasını sağlar. Nar, güçlü antioksidanlar sayesinde saça kökten etki ederek de saçı adeta onarır. Güneşe ve kirliliğe maruz kalıp yıpranan saçların çok güzel görünmesini sağlar.

 

12. Cildin Pürüzsüz Olmasını Sağlar

Nar, cilde oldukça iyi gelen antioksidanlar arasında yer alır. B5 ve C vitamini bakımından çok zengin olan nar, ciltteki yaşlanma etkilerine karşı etkili bir şekilde savaşır, ciltteki izlerin azalmasını ve yenilenmesini sağlar. Nar, anti-inflamatuar özellikleri sayesinde, cildin iyileşmesini kolaylaştırır ve etkin cilt onarımına oldukça yardımcı olur. Aynı zamanda cildi etkileyen enfeksiyonlara karşı koruma sağlar ve yaranın iyileştikten sonra ciltte hasar bırakmasını büyük oranda engeller. Nar, içeriğindeki güçlü bileşenler sayesinde cildi besler, sıkılaştırır, cildin pürüzsüz olmasına da oldukça yardımcı olur.

"EĞİTİM ÖĞRETİM İLE İLGİLİ BELGELER " SAYFASINI GÖRMEK İÇİN
>>>TIKLAYIN<<<

YORUM YAZ

YORUM OKU

>>>YORUM YAZ<<<

Adınız:
Yorumunuz: