SAĞLIK

 

ŞEKER HASTALARI İÇİN EN İYİ VE EN KÖTÜ İÇECEKLER

 

Şeker Hastaları İçin En İyi ve En Kötü İçecekler

Kan dolaşım sisteminde yüksek düzeyde glikoz (şeker) yapılanmasıyla görülen kronik bir hastalık olan diyabet, oldukça yaygın olan ve insan sağlığı ve hayatını tehlikeye atan çok önemli bir hastalıktır. Diyabet hastası olan kişilerin vücutları kan şekerini enerji için hücrelere çekmek amacıyla insülini doğru bir şekilde kullanamaz. Bu da yüksek kan şekeri seviyelerinin ortaya çıkmasına sebep olabilir. Şeker bileşeni çok fazla olan içecekler, kan şekerinin aniden yükselmesine de neden olur. Düşük kalori içeren içecekleri tercih etmek, kan şekerinin yükselmesinin önüne geçmede önemli oranda yardımcı olur.

Tüketilen içecekler, diyabetin en önemli sebepleri arasında yer alır. Mümkün olduğu kadar şekerli içeceklerden kaçınmak gerekir. Şekerli içecekler, kan şekeri seviyesini yükselttiği gibi ciddi kalori almaya da sebep olur. Obeziteye giden yolda birçok olumsuz sonucun ortaya çıkmasına da yol açar. Bunun için glisemik indeksi ve glisemik yükü düşük olan içecekleri tercih etmek gerekir. Şimdi, şeker hastaları için en iyi ve en kötü gelen içecekler hangileridir? Sorusuna birlikte cevap vermeye çalışalım.

 

Şeker Hastaları İçin En İyi İçecekler

Su

Su, yeryüzünde bol miktarda bulunan ve canlıların yaşaması için vazgeçilmez olan, kokusu olmayan tatsız çok önemli bir kimyasal bileşiktir. Diyabet hastaları için kan şekeri seviyesinin düzenli olması çok önemlidir. Su, bileşenindeki mevcut özellikler sayesinde kan şekerini yükseltmeye neden olmaz. Bol su içmek, bağırsak hareketlerinin düzenli çalışmasını sağlar ve fazla glikozun giderilmesinde de önemli oranda yardımcı olur. Günde ortalama 2,5-3 litre su içmek vücut sağlığı için de oldukça önemlidir. Uzun süre susuz kalmak veya çok az su tüketmek vücudun insülin üretme veya insüline tepki verme kapasitesinde de önemli miktarda azalmaya neden olur. Kan şekerinin düzenli olması için bol bol ve düzenli olarak su içmek gerekir.

Çay

Çay; tein, kafein, teofilin ve antioksidanlar için doğal olan bir kaynaktır. Nerede ise hiç karbonhidrat, protein ve yağ içermez. Çay, kahvaltıdan akşam yemeğine kadar çok sık tüketilen bir içecektir. Türkiye, dünyada yılda kişi başına 3,5 kilogramlık çay tüketimi ile birinci sırayı alır. Yapılan araştırmalar, şekersiz içildiği zaman çayın, diyabet riskini azaltmada ve Tip 2 diyabet oluşumunu düşürmede ve kan şekeri seviyesini dengelemede çok önemli faydalar sağladığını ortaya koymuştur. Çayın insan sağlığına olan olumsuz sonuçları da göz önüne alındığında çayın mutlaka ölçülü tüketilmesi gerekir.

 

Bitki Çayları

Bitkisel çaylar; ot, bitki, baharat veya diğer bitki gereçlerinden yapılan içeceklere denir. Birçok bitki çayı vardır ve bitki çaylarının tüketimi her geçen gün yaygınlaşmaktadır. Bileşenindeki özellikler sayesinde bazı bitki çayları diyabete çok önemli faydalar sağlayabilir. Kandaki şeker seviyesinin düzenlenmesinde de önemli oranda yardımcı olur. Meyan kökü, içerdiği bileşikler sayesinde kan şekeri seviyesinin dengede olmasına çok önemli fayda sağlar. Kan şekerini düşürmede de yardımcı olabilir.

 

Ayran

Ayran, glisemik indeksi oldukça düşük olan besinler arasında yer alır. Ayranın hammaddesi olan yoğurt, protein, kalsiyum, fosfor, magnezyum gibi besin öğelerini içeren çok önemli bir besindir. Yoğurt, bağışıklık sisteminin güçlenmesinde ve bağırsak hareketlerinin düzenlemesinde çok önemli faydalar sağlar. Yapılan bazı bilimsel çalışmalar yoğurdun diyabet üzerinde çok önemli faydalar sağladığı yönünde sonuçlar ortaya çıkarmıştır. Yoğurdun içine su katılarak elde edilen bir içecek olan ayran, bileşenlerini içeren su ve yoğurt sayesinde şeker hastalarının tüketebileceği hemen hemen en iyi içecekler arasında ye alır.

Fosfor, potasyum, A, B2, B6, B12 ve D gibi vitamin ve mineraller bakımından da oldukça zengin bileşenler içeren ayran, harareti gideren, uyku düzenini dengeleyen vücudun rahatlamasını sağlayan çok önemli ve kullanımı yaygın olan bir içecektir. Şeker hastaları için kan şekerinin kontrolünü sağlamak da oldukça önemlidir. Ayran, glisemik indeksi düşük, kaliteli yağ ve protein içeren bir içecek olduğu için şeker hastalarının tüketebileceği en önemli içecekler arasında yer alır.

 

Süt

Faydaları saymakla bitmeyen süt, en fazla tüketilen içecekler arasında yer alır. Kemiklerin düzenli bir şekilde gelişiminde çok önemli faydalar sağlar. Süt, gelişme çağında olan çocuklar, yaşlılar, emzirenler için oldukça hayati bir öneme sahiptir. İnsan vücudunun ihtiyaç duyduğu hemen hemen bütün besinleri içerisinde bulundurur. Süt, kemik sağlığı denildiği zaman akla gelen ilk mineral olan kalsiyum deposu olarak da kabul edilir. Az yağlı süt, bileşenindeki özellikler sayesinde şeker hastalarının içebilecekleri içecekler arasında ilk sıralarda yer alır. Şeker hastası olan kişilerin süte şeker katmadan tüketmeleri gerekir. Sütün daha çok şekersiz, az yağlı veya yağsız versiyonları seçilmelidir. Süt tüketimi günde bir veya iki bardak ile sınırlandırılmalıdır.

 

Aromalı Su

Detoks suyu olarak da adlandırılır. Taze meyve ve sebzelerin karışımları ile hazırlanır. Limon, yeşil limon, narenciye, portakal, böğürtlen, ahududu gibi meyve ve sebzeler ile suyun çok fazla lezzetli olması sağlanabilir. Bir çeşit su olan aromalı su, düşük şeker içeriği sayesinde şeker hastası olan kişilerin tüketebilecekleri önemli içecekler arasında yer alır.

Şalgam

Şalgam suyu, yaygın ismi ile şalgam, turpgiller ailesine ait bir bitki olan şalgam ile yapılır. Çukurova'ya özgü bir içecek olup vücut için birçok önemli faydalar sağlar. Bir pancar türü olan şalgam bitkisi ve siyah havucun su ile karıştırılarak tuz ilave edilmesi ile yapılır. Şalgam suyu, bileşenindeki özellikler sayesinde diyabet hastalarının tüketebileceği önemli içecekler arasında yer alır. Çok az şeker içeren hatta tamamen doğal yoldan yapılanlarda şeker oranı yok denecek kadar az olan önemli bir içecektir.

Şalgam suyunun çok tüketilmesinin önemli bir nedeni de çok çok düşük kalori içermesidir. Zayıflamak isteyen kişilerin diyet listelerinin hemen hemen en başında yer alır. Ölçülü bir şekilde tüketilmesi durumunda insan sağlığı için adeta bir şifa kaynağıdır. Özellikle doğal yoldan elde edilen şalgamı tüketmek insan sağlığına çok önemli faydalar sağlar.

Şeker Hastaları İçin En Kötü İçecekler

 

Enerji İçecekleri

Enerji içecekleri, zihinsel ve fiziksel uyarıcı etkileri nedeniyle tüketilen yüksek kafeinli içecek türleri içerisinde yer alır. Gazlı veya gazsız olmalarının yanında aynı zamanda içeriklerinde birçok amino asit, bitki özü ile şeker ve tatlandırıcı yer alır. Enerji içecekleri, bileşenindeki özellikler sayesinde Tip 2 diyabet için önemli olumsuzluklar içerebilir. Karbonhidrat ve kafein içerikleri nedeniyle obezitenin ortaya çıkmasına da sebep olabilir. Yapılan birçok önemli bilimsel araştırma enerji içeceklerinin hem kan şekerini yükselttiği hem de insülin direncine neden olduğunu ortaya koymuştur. Bu açıdan enerji içecekleri, şeker hastalarının tüketiminde oldukça dikkat etmeleri gereken içecekler arasında yer alır.

 

Meyve Kokteylleri

Meyve kokteyli, ana malzemesini meyve ve meyve sularının oluşturduğu bir içecek türüdür. Meyvelerin sularının çıkarılması, farklı meyvelerin karıştırılması ve süzülmesi ile oluşturulur. Meyve kokteylleri, daha çok düğünlerde ve de iş toplantılarında süslenerek servis edilir. Sıcak yaz günlerinde de en fazla tüketilen içecekler arasında yer alır. Meyve kokteylleri, yüksek oranda şeker ve mısır şurubu içerdikleri için şeker hastalarının özellikle uzak durması gereken içecekler arasında yer alır. 

Şekerli Meyve Suları

Meyve suyu, doğal olarak meyve dokusunda yer alan sıvılardan elde edilir. Meyve suları, taze meyvelerin ezilmesi ya da sıkıştırılması ile ortaya çıkar. Birçok meyvenin de meyve suyu içeceği vardır. Vişne, elma, kayısı, şeftali, ananas, portakal bunların en başında yer alır. Hazır meyve sularında meyve özünden başka farklı miktarlarda sofra şekeri ve fruktoz şurubu da bulunur. İçerdikleri bileşenler yüzünden meyve sularının aşırı tüketilmesi, kandaki şeker oranının artmasına sebep olabilir. Kan şekerini de yükseltebilir. Bunun bir sonucu olarak vücut yağ depolar ve kilo artışı kaçınılmaz bir durum olur. Şekerli meyve suları, şeker hastası olan kişilerin özellikle uzak durması gereken içecekler arasında yer alır.

Alkollü İçecekler

Alkollü içecek veya içki, etanol içeren bir içecek olup dünyada olduğu gibi ülkemizin bazı yerlerinde de yaygın olarak tüketilen içecekler arasında en baş sıralarda yer alır. Alkol, genel olarak sağlığa zararlı bir madde olmasından dolayı tüketilmemesi her koşulda özellikle tavsiye edilir. Bira gibi bazı alkollü içeceklerin bileşeninde yer alan özellikler nedeniyle şeker hastası olan kişilerin özellikle uzak durması gereken içecekler arasında yer alır. Hem kilo artışına hem de kan şekeri seviyesinin artmasına sebep olabilir. Alkollü içecekler, şeker hastası olan kişilerde karaciğer hastalıklarına sebep olabilir. Alkol kullanan şeker hastalarının mutlaka alkolün tüketim miktarı konusunda doktorlarına danışmaları ve doktor tavsiyesi doğrultusunda kullanmaları gerekir.

 

Gazlı İçecekler

Meşrubat olarak da isimlendirilir. Daha çok soğuk tüketilen alkolsüz içecekler arasında yer alır. Kilo alımı, dişi çürükleri gibi sağlık için birçok olumsuzluğa sebep olan gazlı içecekler şeker hastalarının uzak durmaları gereken içecekler arasında yer alır. Suni tatlandırıcılar, insülin direncinin artmasına da neden olabilir.

 

Meyve Aromalı Sodalar

Soda, içinde çözülmüş bir şekilde karbondioksit gazı bulunan su demektir. Çoğu meşrubat türünün ana maddesini oluşturur. Sade olan sodalar, şeker içerikleri açısından bir sorun oluşturmazken meyve aromalı sodalar olarak adlandırılan elmalı, limonlu, vişneli, çilekli, karpuzlu sodalar şeker ilaveleri nedeni ile şeker hastası olan kişilerin özellikle uzak durması gereken içecekler arasında yer alır.

  

"EĞİTİM ÖĞRETİM İLE İLGİLİ BELGELER " SAYFASINI GÖRMEK İÇİN
>>>TIKLAYIN<<<

YORUM YAZ

YORUM OKU

>>>YORUM YAZ<<<

Adınız:
Yorumunuz: