Sağlıklı Yaşam İle İlgili Bilgiler > Sigaranın Zararları, Sigarayı Bırakma Yolları, Yöntemleri

SİGARA NASIL BIRAKILIR (SİGARANIN ZARARLARI, SİGARAYI BIRAKMA YOLLARI, YÖNTEMLERİ)

 

Sigara bırakma yöntemleri arasında bilgilenme ve hazırlık süreci önemlidir. Kişinin sigaranın sağlığı üzerideki olumsuz etkilerinin önemini kavraması, sigara bırakma sürecinin zor olabileceğine kendini hazırlaması gerekir. Bu süreçte sigara bırakma kliniklerinden yardım istenerek, karşılaşılabilecek sorunlarla doktor gözetiminde daha kolay baş edilmesi sağlanmalıdır.

 

Sigara bağımlılığının iki yönü vardır: Fiziksel bağımlılık ve psikolojik bağımlılık. Fiziksel bağımlılığı yapan sigaradaki nikotindir, bu nedenle bu bağımlılığa nikotin bağımlılığı da denebilir. Psikolojik bağımlılığa eğilim ise kişiden kişiye değişir. Depressif, anksiyeteli, kendine güvensiz ve sorunlardan kaçan kişiler psikolojik bağımlılığa daha eğilimlidirler.

 

Bazı sigara tiryakilerinde nikotin bağımlılığı daha belirgindir. Bunlar sabah kalkar kalkmaz kahvaltıdan önce sigara içen kişilerdir.

 

Sigarayı bıraktıktan sonraki ilk 3 gün en zor dönemdir. Nikotin yoksunluk belirtileri olan huzursuzluk, anksiyete, yoğunlaşma güçlüğü, depresyon ve büyük bir sigara içme arzusu bu dönemde ortaya çıkabilir. Bu durumların geçici olduğunu ve 3–4 hafta (bilgi yelpazesi.net) içinde azalarak ortadan kalkacağını bilmek önemlidir. Bu dönemde aktif olmak, kafeinden uzak durmak, sigarayı akla getirecek ortamlarda bulunmamak, sakız çiğnemek, kuruyemiş yemek bu dönemi kolay atlatmaya yardımcı olur.

 

Son dönemlerde kullanılan nikotin bantları ve nikotin sakızları da kanda nikotin düzeyini yükselterek nikotin yoksunluğuna bağlı belirtileri azaltabilir. Ancak bu bant ve sakızların yanlış kullanımı çok tehlikeli olabilir. Bu nedenle doktor gözetiminde kullanın.

Bazıları için sigarayı azaltarak bırakmak daha kolay bir yöntem olabilir. Bu durumda nikotin yoksunluğunun yan etkileri daha azdır, ancak tekrar eski düzeyde sigara içmeye başlanması daha sık görülür.

 

Bazı sigara tiryakilerinde de psikolojik bağımlılık daha belirgindir. Bu kişilere psikolog veya psikiatrist gözetiminde davranış terapisinden yarar sağlayıp sigarayı bırakabilir. Veya antidepresan türü ilaçlardan yardım alınabilir. Özellikle Bupropion etken maddeli anti depresan ilaç, sigara bağımlılığından kurtulmaya yardım etmede oldukça başarılı olmaktadır. Yine bu tür ilaçlar doktor gözetiminde kullanılmalıdır.

 

SİGARANIN ZARARLARI, SİGARAYI BIRAKMA YOLLARI
" SAYFASINA GERİ DÖNMEK İÇİN
>>>TIKLAYIN<<<

"
SAĞLIKLI YAŞAM İLE İLGİLİ BİLGİLER ” SAYFASINA GERİ DÖNMEK İÇİN
>>>TIKLAYIN<<<

Yorumlar (1)

.

->Yazan   : semra aslan
->Yorumu: sigara içerek hayatinizi mahf etmeyin unutmayin sigara size ve yakinlariniza büyük zarar vermeyin.

>>>YORUM YAZ<<<

Adınız:
Yorumunuz: