|
Sağlıklı Yaşam İle İlgili Bilgiler > Sigaranın Zararları, Sigarayı Bırakma Yolları, Yöntemleri
SİGARAYA TEKRAR BAŞLAMAMAK İÇİN YAPILMASI GEREKENLER (1) (SİGARANIN ZARARLARI, SİGARAYI BIRAKMA YOLLARI, YÖNTEMLERİ)
Bu ipuçları herkes için faydalı olmayabilir. Ancak temelinde yatan fikirler birçok tiryakiye yardımcı olmuştur. Siz de kendinize uygun olanları seçip uygulayabilirsiniz.
1. Sahip olmak istediğiniz lüksleri veya almak istediğiniz hediyelerin bir listesini yapın. Her maddenin yanına kaç paket sigara parası tuttuğunu yazın. İçmediğiniz sigaralardan kalan parayı biriktirin.
2. Elleriniz sürekli meşgul olsun. Bir müzik aleti çalmayı ya da örgü örmeyi öğrenin ya da bulmaca çözün.
3. Canınız çok sigara istediğinde duş alın, banyo yaparken sigara içemezsiniz
4. Eğer karşı konulmaz bir şekilde sigara içmek istiyorsanız, on kere derin nefes alın. Son nefesinizi tutarak bir kibrit yakın. Yavaşça üfleyerek kibriti söndürün ve sigara söndürür gibi kibriti küllüğe bastırın. Hemen kendinizi oyalayacak bir iş bulun.
5. Sigarayı bıraktığınıza göre ciğerlerinizi geliştirin. Daha bol spor yapın. Yemeklerden sonra yürüyüşe çıkın ya da bisiklet binin.
6. Birçok tiryaki sigarayı bırakırsa kilo alacağından korkar. Oysa sigarayı bıraktığınızda spora başlar ve yeme alışkanlığınızı değiştirmezseniz kilo verebilir ya da aynı kiloda kalabilirisiniz. Yalnızca kendini sigara yerine yemeğe verenler kilo alır. Eğer (bilgi yelpazesi.net) kilo alırsanız, rejime başlamadan önce sigara içme isteğinizin tamamen azalmasını bekleyin. Böylece rejim daha kolaylaşmış olur.
7. Sigarayı bıraktıktan sonra dişçinize uğrayıp dişlerinizi temizletin ve bembeyaz sağlıklı dişlerle "yeni bir hayat"a başlayın. Ellerinizdeki sarı nikotin lekelerini limon suyuyla ovarak çıkarmayı deneyin.
8. Yeniden sigara içmek istediğinizde bu sıkıntıyı tek başınıza göğüslemeye kalkmayın. Hemen bir arkadaşınızı arayıp bu dönüm noktasındaki sıkıntınızı onunla paylaşın. Özellikle sigarayı bırakmış arkadaşlar bu dönemde size çok yardımcı olabilir.
9. Kendinizi gergin ve sinirli hissettiğinizde gözlerinizi kapatıp ondan geriye doğru sayın. Bu arada merdiven indiğinizi ya da güneşin batışını seyrettiğinizi düşünün.
10. Eski alışkanlıklarınızdan kurtulun. Kendinize yeni etkinlikler bulun ya da eski işlerinizi yeni yöntemlerle halledin. Problemlerinizin çözümünde eski metotlara bağlı kalmayın. Her şeyi farklı yapın.
11. Sabah uyanır uyanmaz sigara içenlerdenseniz, sigara içmeye vakit bırakmayacak görevler edinin. Örneğin servis yerine çocukları okula siz bırakın.
12. Hafif ve eğlenceli dergiler okuyun. Kahvenizi içerken seyahat broşürleri yada bulmaca dergileri okuyun.
13. Sigarayı bıraktığınız ilk haftalarda zamanınızın çoğunu kütüphane, sinema, spor salonları, tiyatro gibi sigara içilmeyen mekanlarda geçirin.
|
|