|
Sağlıklı Yaşam İle İlgili Bilgiler > Sigaranın Zararları, Sigarayı Bırakma Yolları, Yöntemleri
SİGARAYI BIRAKMAK İÇİN UYGULANAN NİKOTİN TEDAVİSİ, UYGULANMASI, ÖZELLİKLERİ (SİGARANIN ZARARLARI, SİGARAYI BIRAKMA YOLLARI, YÖNTEMLERİ)
Nikotin tedavisi:
Sigarayı bırakmaya kesinlikle karar vermiş olan kişilerde yardımcı bir yöntem nikotin tedavisidir. Böylece nikotin eksikliğine bağlı bazı eksiklik bulguları ortadan kaldırılmış olur.
• Nikotin tedavisi mucize değildir ( başarı oranı % 40 - 50 )
• Nikotin tedavisi sırasında kesinlikle sigara içilmez
• Nikotin tedavisi kesinlikle hekim kontrolünde yürütülür
Nikotin bir ilaç olarak değişik şekillerde hazırlanmıştır. Cilde yapıştırılan bantlar ( plaster ), ciklet, burun spreyi gibi uygulama biçimleri vardır. Halen ülkemizde cilde yapıştırılan bant şekli bulunmaktadır.
Nikotin plasteri tedavisinde doz ayarlanması:
Nikotin plasteri tedavisine başlama dozu, kişinin içmekte olduğu günlük sigara miktarına göre ayarlanır. Başlanan doz, (bilgi yelpazesi.net) bir kaç haftalık sürelerle basamak tarzında azaltılarak sürdürülür. Toplam uygulama 10 - 12 haftadır.
Ülkemizde de mevcut nikotin plasteri uygulamasında, ilaç 24 saatte bir kullanılır. Gövde veya üst kolun ön yüzüne, tüysüz bir bölgeye yapıştırılır.
Nikotin Tedavisi Kimlere Uygulanamaz
Hamileler, süt emziren anneler, çocuklar ve bazı sağlık sorunlarına sahip kişilere nikotin tedavisi uygulanmaz. Bu sağlık sorunlarından başlıcalar; myokard enfarktüsü, Buerger hastalığı, diyabet, hipertroidi, duedonum ülseri ve kontakt dermatittir.
Nikotin tedavisi sırasında ortaya çıkabilecek yan etkiler:
Yan etkilerin sıklığı, yapılan klinik çalışmalarda % 1 - 2 oranında bulunmuştur. Bunlar; baş ağrısı, gribe benzeyen bulgular, hanımlarda sancılı adet, bulantı, kusma, halsizlik, uykusuzluk, göğüs ağrısı, sıcaklık hissi, kramplar, kaşıntı, bandın yapıştırıldığı yerde alerjik reaksiyon gibi bulgulardır. Nikotin tedavisi sırasında başka ilaçlar kullanılıyorsa hekime bildirilmelidir. Nikotinin bunlarla etkileşimi olabilir.
Nikotin dışındaki ilaçlar ve antinikotin maddeler:
Nikotin gibi etkinliği olan clonidin veya antinikotin etkisi olan anabasinum, cystisinum gibi bazı maddelerle halen klinik çalışmalar yapılmaktadır. Henüz nikotin tedavisi kadar deneyim yoktur.
|
|